Reiseblogg fra Travellerspoint

august 2013

Snipp, snapp, snute.........

Eventyret vårt er ute - og det endte godt - som alle eventyr skal gjøre

semi-overcast 20 °C

large_AB4E08B32219AC6817EC71C82CD9C70D.jpg
(Foto: Sissel Berge)

MS Kos runder Tungenes fyr, og har bare Byfjorden og Riskafjorden igjen av sjarmøretappen. På Tungenes sto Sissel og ønsket oss velkommen med flagg...

large_L1140398.jpg

Der sto også skipperens søster Aase og maen Tom. De kunne alle bivåne flaggsmykkede Kos

large_L1140394.jpg

stevne inn Byfjorden i nærmest flade sjø og sol fra skyfri himmel. Det var slik vi gjerne ville avslutte vårt 17 måneder og to dagers eventyr, siden det startet i stupmørke og tåke 25. mars i 2012.

Lenger inne i Byfjorden ble vi møtt av en armada av småbåter ...

large_L1140404.jpg

Armadaen besto av...

large_L1140405.jpg

Patrice, far til vår svigerdatter Claire...

Kystvaktskipet KV "Tor" og en enslig måke tok også vel i mot oss...

large_L1140408.jpg

Og mer skulle det bli, men mer om det senere.

Vi gikk fra Mandal mandag, og hadde Farsund, Flekkefjord eller Hidra som mål. Planen var å gå Spangereidkanalen. Men, siden vinden lå på latsiden da vi nærmet oss Lindesnes...

large_L1140350.jpg

gikk vi på utsiden, og passerte fyret - om ikke fine i farten - så i hvert fall i fin fart...

large_L1140351.jpg

Vi holdt godt av land fra Lindesnes, men hadde Farsund som alternativ da vi gikk mot Lista, dersom vinden skulle finne på å ruske seg. Nok et alternativ var Borsheim på utsiden av Lista. Men, det var unødvendig med alternativer. Vinden forholdt seg rolig, og dermed rundet vi også Lista i fin stil.

large_L1140365.jpg

Vi lot Flekkefjord være Flekkefjord. Det er langt inn til Flekkefjord fra pynten på Lista, og langt ut igjen til leia vestover, så det dropte vi. Da var vestsiden av Hidra et bedre alternativ, så vi la kursen mot Kirkehamn. Vi hørte vinden gjespe, og at den sendte ut noen vareprøver fra sør-øst. Akkurat den retningen passet i grunnen Kos og besetningen dårlig med den kursen vi holdt, men vi stolte på varslene fra Storm og yr og fant ut at det bare var tre og en halv times gange til vi var ved innløpet til Søragapet ved Egersund.
Dermed la vi trøstig i vei med en noe mer vestlig kurs, og vinden fant ut at den hadde ligget lenge nok på latsiden. Den sendte ut noen nye vareprøve, som ikke var verre enn at Kos klarte seg fint. Riktignok virket det som om skuta nynnet med i visa "Eg har ei gammel tante, hu tante Mossia", der hun var kommet til: ".... og sånn svaie rompå - og rompå svaie sånn..."!
Det gikk fint, men, det ble mye styring og ratting på skipperen.
På god avstand så vi hvor Siragrunnene begynte. Der er det alltid rotete sjø, og denne dagen var ikke noe unntak. Når bølger, som ruller over havflaten der det er mellom 150 meter og 311 meters dyp kommer inn over et område der dybden bare er 20-30 meter, ja, da blir det jo rot.
Det står jo ikke så lenge på, men det ble litt berg og dalbane, der både oppturer, nedturer og svinger hit og dit var inkludert i prisen - som det ikke var noe å si på - det var jo gratis!

Egersund havn var vår førte stopp da vi dro i fjor, og det ble vår siste stopp før sjarmøretappen rundt Jæren.

Vi startet klokka 06.45 i stille og fint vær. Varslene var 5-6 sekundmeter vind, noe som er fullt ut akseptabelt. Men, verken Storm eller yr holdt det de lovte. Og det gjorde jo ingenting!

large_L1140374.jpg

Jærhavet viste seg fra sin flotteste side. Speilblankt hav da vi nærmet oss Kvassheim fyr.

Ikke stort mindre speilblank sjø da vi passerte Obrestad og her Feistein fyr...

large_L1140385.jpg

Det var til tider voldsomt med krusninger på det blanke jærhavet. Vi så niser leke seg i solen, men mest av alt så vi makrellstimer. Det kokte til tider rundt oss, noe som fikk Den Kombinered Indretning til omgående å melde seg inn i "Rovfisklaget", som skipperen i sin barndom trodde det het, i "De dorgende makrellfiskernes forening" og i den kjente og kjære organisasjonen: "Mussa på stampen".

Deretter lempet hun ut harpesnøret for å dorge makrell - i 8,5 knops fart!

large_L1140376.jpg

Fra akterskipet kom følgende meldinger:

- Nå har je fisk - nei, der datt an av, nei - je HAR fisk, nei - der da...", allså, det var ingen tvil om hvilken fisk hun hadde, hadde ikke, hadde... på kroken. For, det er bare makrellen som oppfører seg sånn. Og det kan nok tenkes at den eller de som satt på kroken va någe øvejidde over farten de trolig ble hykket i, og farten de ble slept av gårde i.
Hvorom allting er. De klarte å lure seg av kroken, så det ble ingen makrellmiddag på besetningen på Kos ved hjemkosten.

large_L1140419.jpg

Ved Skansekaien sto vår kjære Sissel og vinket: "Velkommen hjem", slik hun også gjorde på Tungenes. Der møtte Kos også statsraaden...

large_AB79118F2219AC68170516902DA3E178.jpg
(Foto: Sissel Berge)
som har et vakkert akterparti...

large_L1140420.jpg

og det kan man vel ikke si om alle statsråder.....

Vi visste at vår venn Øyvind Lokna holdt utkikk fra en blokk i Strømsteinen.

large_L1140422.jpg

og det var veldig kjekt å bli hilst av ham og det norske flagget.

Like kjekt, om ikke like dekorativt, var det å bli hilst velkommen hjem av tidligere kollega Egil - i grønne onneboksa!

large_L1140424.jpg

Så gikk turen inn Riskafjorden, mot hyttå på Li.

large_L1140428.jpg

Og der, på kaien hos Klinkenberg, der vi startet i fra, og der vi nå skal pusse og fikse litt på Kos, sto nok en velkomstkomite!

large_L1140432.jpg

Kari og Gunleif, våre gode venner på Li og Grete og Harald, våre gode venner i Sørmarka. Kurv med herlig innhold ble overrakt, noe matros og skipper satte stor pris.
Alexander, Frode og Alf fra båtverkstedet på kaien tok også smilende i mot. De ante vel at vi kom tilbake med noen småting som skulle fikses.. :-) og det gjør vi jo.

Det var kaldt da vi dro - det var sommer da vi kom hjem 17 måneder senere.

L1140433.jpg

Nå er det slutt.
Vemodet har vært der. Lysten til å snu og gå tilbake til Middelhavet har vært påtrengende. Vi har kommet til at dette var vårt eventyr - av dette slaget. Vi har fått lov å være friske og raske. Vi har ikke opplevd noen farlige situasjoner - bortsett fra to - som gikk godt. Motoren om bord i Kos har ikke hatt et eneste feilslag på hele turen. Båten har vært uovertruffen nettopp til et slikt formål. At vi har hatt tekniske problemer med pumper og trustere, fått noen riper i lakken på skutesiden og litt rust her og der koster oss bare noen ergrelser der og da, og noen kroner. Sånn må man regne med når man legger ut på halvannet års båttur.
Vi har vært gjennom 481 sluser. Vi har gått flere tusen sjømil.
Det er ikke sikkert at en ny, tilsvarende tur ville ha blitt like vellykket.
Vi har ikke gjort opp vårt bestikk - ennå.
Vi skal la inntrykkene få lov til å rote rundt i oss. Vi skal gjøre som vi er godt i gang med, å si med Odd Grythe: "Husker du..."

Også, skal vi tilbake til vår nå kjære Premia de Mar, den lille spanske byen der vi lå i sju måneder i vinter, 22 kilometer nord for Barcelona. Vi skal tilbake for å møte byen og vennene vi fikk. I oktober/november blir det gjensynsglede. Denne gang drar vi dit med fly.

Og Kos, hva med henne?
Hun skal på land på verkstedet til Klinkenberg. Der skal hun bli stelt godt med nedentil, oventil og innentil. Hun har vært en utrolig båt for oss på en slik reise. Vi kunne ha fortsatt å bo om bord, uten problemer.
Så kanskje har vi fristet noen sjeler til å gjøre som oss - ikke bare snakke om det - men gjøre det. Kanskje er det noen andre som har lyst å gå om bord i Kos og legge ut på sin eventyrreise, som er godt forberedt, mot det ukjente. Kanskje kan Kos igjen få bli med på å skape minner som vil vare livet ut, bidra til at besetningen får nye venner for livet. Vi vet ikke, men det vet kanskje dere?

Takk til alle som har fulgt oss. Det har vært veldig kjekt å vite at noen har kost seg med tekst og bilder i bloggene våre. Takk for at dere har tenkt på oss. Takk for alle hyggelige tilbakemeldinger.

..... og så var eventyret ute....

så nå kan høsten og vinteren komme...

large_DSCN1411.jpg

Skrevet av KosiEuropa 07:35 Arkivert i Norge Kommentarer (0)

Det blåser og flagges i Mandal

Mange skip gjorde stas på MS "KOS" ut Oslofjorden

sunny 21 °C

large_L1140346.jpg

Vi er her, i Mandal, og i dag gikk flagget til topps - helt sikkert i anledning Den Kombinerede Indretnings bursdag. Så sånt sett kan Mette Marit og Håkon Magnus være glad for at de valgte denne dagen, 25. august, til å gifte seg. For da kan de jo innbille seg at det er for dem det flagges.

Og i Mandal er det alltid...

large_IMG_1141.jpg

Det var det 27. mars i fjor, da vi kom til byen på vei sørover, og det var det da vi ankom fredag.

Vi får dessverre ikke den avslutningen på vår drømmereise som vi hadde planlagt og ønsket. Vår kjære Disa, vår flotte islandske venn gjennom 43 år døde nylig. Vi må derfor legge igjen Kos et eller annet sted mellom Mandal og Stavanger når vi drar i begravelse i Siglufjördur kommende torsdag. Vinden har vært for sterk de siste par dagene til at vi kunne gå mot Lindesnes og Spangereidkanalen, for ikke å snakke om å runde Lista. Vinden skal løye her sør mandag. Da forsøker vi oss mot Lindesnes. Tirsdag ankommer vi forhåpentlig Egersund, hvis datamaskinene til Storm og yr holder det de lover. Så må Kos ligge i Egersund til vi er tilbake fra Island. Da drar vi direkte fra Sola til Okka by, og forbereder oss på ferden rundt Jæren og inn Byfjorden. Til Li skal vi ikke før vi er tlbake fra Island. Vi reiste fra Li med Kos, og med Kos skal vi ankomme Li - med stil - med alle gjesteflagg og signalflagg i masten, og med en like tom gjøsstang som vi hadde da vi dro. Vi fikk avslag på vår søknad, stilet til ordfører Christine Sagen Helgø, om Kos kunne få lov å føre Stavangers byvåpen som gjøsflagg.
Verken Kos eller besetningen var visstnok verdig en slik gest.

Men, da var det desto hyggeligere og kjekkere og se alle skipene som gjorde stas på oss da vi forlot Frognerkilen og satte kurs for Dyna fyr og Oslofjorden.

large_L1140254.jpg

Ingenting er som å bli gjort stas på av MS "Norge", kongeskipet.

og et cruiseskip...

large_L1140257.jpg

og bli møtt av danskebåten...

large_L1140258.jpg

og kielerferjen...

large_0D42A5692219AC6817B65E4FFEEE1767.jpg

Mange fine miljøer å se på vår vei mot første havn, som ble Hvasser.

large_L1140272.jpg

Deretter ble det Risør, og så gikk turen innaskjærs mot Lillesand. Ingen problemer med å finne noe å hvile øynene på, mens vi ruslet av gårde i solskinnet...

large_L1140284.jpg

Så kom vi igjen til turens smaleste og mest kronglete passasje.

L1140291.jpg

Hardt styrbord, men ikke for tidlig, for da måtte vi nok rope på hjelp fra Norges flotte redningsselskap.

Inn her "dead slow", som det het i maskintelegrafens tid...

large_L1140299.jpg

om litt er det hardt babord, men ikke ganske ennå...
large_L1140300.jpg

også var vi rundt svingen, og så dette aktenfor oss..

L1140303.jpg

farten økte til "slow"...

large_L1140307.jpg

og vi nøt synet akterover og forover...

large_L1140309.jpg

Og ikke lenge etter satt vi på akterdekket og ventet på Lille Lillian fra...

large_L1140310.jpg

Lillesand.
Men, hun er sikkert blitt oldemor, siden hun var på manges lepper i 1960. Hun var i hvert fall på Nora Brockstedts lepper da. Den mye omtalte Lille Lillian var med i den norske Melodi Grand Prix-finalen, da "Voi voi" vant. Og disse to sangene var på hver sin side av singelen som Nora Brockstedt sang inn.

Siden vi ikke så snurten av Lille Lillian, gikk vi inn i Blindleia på vår vei mot Mandal.

large_L1140322.jpg

Trivelige steder også her. Vi var omtrent alene i Blindleia. Skoleferien er slutt, og de aller fleste feriestedene var lukket og avstengt.
Men, i Ny-Hellesund satt to karer og løste verdensproblemene...

large_L1140325.jpg

Og nå skinner solen i Mandal, og bursdagsbarnet har invitert skipperen på et bedre måltid midt på dagen. Så kanskje han skulle hente fram den hvite lindressen som har hengt i skapet - ubrukt - i 17 måneder nå?

Nei, tror kje det.

Skrevet av KosiEuropa 02:12 Arkivert i Norge Kommentarer (0)

Tilbake i Stavanger - men er ikke kommet hjem

Hjemturen rundt kysten fra Oslo starter i morgen - tirsdag

sunny 19 °C

large_L1140186.jpg

Den Kombinerede Indretning syntes det var kjekt å være tilbake hos Irene på Torjå. Hun, altså Den Kombinerede, og skipperen dukket uventet opp i solskinnet på Domkirkeplassen, i følge med fire flotte småjenter. To av dem er Alva og Lilou, våre barnebarn, som bor i Oslo. De to andre var deres beste venner og naboer på Lille Tøyen, søstrene Isa og Salma. Vi seks var på en hemmelig ekspedisjon til siddisland, med tog. På vei til Oljemuseet ruslet vi gjennom Stavanger sentrums hovedgate, Kirkegata, og der så vi dette:

large_L1140187.jpg

HALLO! Kan vi ikke være borte fra byen i halvannet år uten at den skal forfalle og forsøples på denne måten? De burde langskjemmes, familien Grønning, som eier bygget der Norem Baade holdt til. Fy for skam!
Joda, vi er kjent med Zara-prosessen, men det er ingen unnskyldning. Sånn skal det ikke se ut i hjertet av Stavanger!

Så var det sagt. Godt å få det ut av systemet.

Jo. Allså. Vi var på strengt hemmelig besøk i Stavanger. Den eneste som visste at vi kom var mormor Sigrun på Frøystad, for der bodde vi de to dagene vi var der. Og hvorfor var vi tilbake? Det skal vi fortelle - om litt.

Vi gikk fra Moss og fulgte leia til Blücher mot Drøbak-sundet. I motsetning til Blücher kunne vi passere Oscarsborg

large_L1140151.jpg

uten problemer. Ingen av kanonen ga lyd fra seg. Også torpedobatteriet forholdt seg rolig. Det var dette som senket Blücher, som da var skutt i brann av granater fra to av kanonene på Oscarsborg, grytidlig 9. april i 1940.

Vi holdt stø kurs mot hovedstaden. Og,

"da vi nådde Dyna fyr..."

large_L1140153.jpg

lot vi være å gå i land på Hovedøya. Det følger jo så mye med landlov på den øya, i følge "Snekkervisen"!

Da vi hadde rådhuset

large_L1140156.jpg

i baugen, svingte vi til babord, og hilste på naustene til et par andre skuter som hver på sin måte har gjort seg bemerket, før vi gikk i havn i Frognerkilen.

large_L1140161.jpg

Også bar det av gårde til eldste sønn Morten, svigerdatter Claire og barnebarna Alva og Lilou på Lille Tøyen.

large_DSCN1850.jpg

Der prøvde bestefar å si noen bevingede ord...

large_MOBEN_20130807-_J0A7267.jpg

han prøvde å si noe, uten å røpe for mye, spesielt for Alva. For hun har alltid ønsket seg noe, som bestemor og bestefar nå skulle gi henne og Lilou. Og etter at de to hadde fjernet en haug med puter og tepper som plutselig var blitt stablet opp etter en vegg, så...

large_MOBEN_20130807-_J0A7282.jpg
(Foto: Morten Bendiksen)
Ble Alva glad, mon tro...?

large_MOBEN_20130807-_J0A7290.jpg
(Foto: Morten Bendiksen)
Litt, så det ut som...

large_MOBEN_20130807-_J0A7321.jpg
(Foto: Morten Bendiksen)
- Tusen takk!

large_MOBEN_20130807-_J0A7334.jpg
(Foto: Morten Bendiksen)
Mor ble visst glad hun også...

MOBEN_20130807-_J0A7346.jpg
(Foto: Morten Bendiksen)
Også måtte bestefar vise hva det kunne brukes til...

large_MOBEN_20130807-_J0A7369.jpg
(Foto: Morten Bendiksen)

I den siste, spanske havnen i Middelhavet, Port Bou, lot skipperen seg friste av litt smågodt, som kanskje ville gjøre lykke ved ankomst gamlelandet. Og det gjorde det...

large_DSCN1892.jpg

Kos ble liggende i Oslo i to uker, i påvente av mandag 19. august, altså i dag. For i dag begynte besetningens yngste barnebarn, Lilou på skolen, og bestemor og bestefar ville være med på den store dagen.

large_DSCN2028.jpg

Mor og far var selvsagt med...

large_L1140226.jpg

Og nå er det ingen vei tilbake. første gang inn porten på Hasle skole som skolejente...

large_DSCN2034.jpg

Det ble litt venting, fordi rektor Maria skulle rope opp 110 navn på nye førsteklassinger. Kjedelig å vente!

large_L1140249.jpg

Spente var de begge to - bestevenninnene Lilou og Salma. Ville de komme i samme klasse?

large_DSCN2055.jpg

Og det gjorde de! I klassen til lærer Hanne og assistent Anna..

large_DSCN2058.jpg

I ventetiden hadde besetningen bestemt seg for å overraske et annet banebarn, Fredrikke, og hennes omgivelser med et hemmelig besøk. Fredrikke fylte nemlig 11 år 15. august. Da inviterte bestemor og bestefar Alva, Lilou og vennene deres Isa og Salma med på togtur til Stavanger. Da ble mor til Isa og Salma, Irmelin,

large_E00AC3A02219AC6817FABB9C1B696628.jpg
(Foto: Lilou de Wangen)

hoppende glad for å få et par fridager...

Nei, bare tulle. Det var nok sommerværet som virket inn.

Også var vi klar til avgang fra Oslo S.

large_L1140174.jpg

En togtur på drøyt åtte timer krever forberedelser og planlegging, når man reiser med fire jenter som er 6, 6, 8 og 9 år gamle.

DSCN1898.jpg

DS-er er gode å ha...

DSCN1899.jpg

Turen gikk kjempeflott, med flere besøk i togsettets lekevogn, der det også vises film. "Pylsefest" i kafévognen var også kjekt, i tillegg til all den gode nisten av sunn mat og søt mat bestemor hadde med.

large_L1140179.jpg

Da endene og svanene i Breiavatnet hadde fått sitt, sto Oljemuseet for tur.

large_L1140188.jpg

Kjekt med knapper og håndtak...

L1140190.jpg

synes Isa også...

L1140192.jpg

Evakueringsstrømpen er alltid en vinner, også for Salma...

large_L1140195.jpg

og for Alva...

large_L1140201.jpg

Så bar det tilbake til Frøystad for å gjøre seg klar til Fredrikkes bursdag.

large_L1140206.jpg

Så var vi på vei mot Hafrsfjordsgate...

large_L1140208.jpg

Vi hadde vært heldige, og ikke truffet et eneste kjent ansikt som kunne komme til å røpe at vi var i Stavanger.

I rosehagen ved Våland skole ble det et stopp med fordeling av gaver...

large_DSCN1935.jpg

Så listet vi oss av gårde, på lang rekke langs gjerder og husvegger...

large_L1140215.jpg

Så ringte vi på døra, og gjett om noen ble overrasket!

large_L1140217.jpg

og glad!

large_DSCN1936.jpg

Også ble det selskap.

large_L1140222.jpg

med mange gjester...

large_L1140221.jpg

Kake med 11 lys...

large_DSCN1942.jpg

en drøs eller noe med bestemor og bestefar

DSCN1939.jpg

perling..

large_DSCN1964.jpg

og kos med katten Vegas...

large_DSCN1968.jpg

Alt som er kjekt tar slutt, og togturen tilbake til Oslo gikk like fint som turen til Stavanger. På Lille Tøyen er det godt å være.

large_DSCN1843.jpg
(Foto: Lilou de Wangen)

Noen forteller tydeligvis noen skrøner...

large_DSCN1840.jpg
(Foto: Lilou de Wangen)

- He? Lyggen og lort!

Men fint å være sammen, far og sønn...

DSCN1849.jpg
(Foto: Lilou de Wangen)

Og i solen på kafé ved Vestbanen er det heller ikke vondt å være...

large_DSCN1893.jpg

Og på Lille Tøyen er det både blomsterpiker...

large_DSCN1894.jpg

og roser...

large_DSCN1812.jpg

Skrevet av KosiEuropa 03:50 Arkivert i Norge Kommentarer (0)

Kos er tilbake i gamlelandet

Snart bare sjarmøretappen igjen av eventyrreisen

sunny 22 °C

large_L1140133.jpg

Den Kombinerede Indretning, denne gang i rollen som flaggkvartermester, har firt det siste gjesteflagget, det svenske. Klokka var 06.40 mandag 05.08-2013, og posisjonen var N059,00,482 - E11,06,630. Vi var på vei fra Strømstad mot Moss, og det skjedde 45 minutter etter avgang fra Strømstad, og 16 måneder og en dag etter at vi heiste det svenske gjesteflagget, omtrent på samme sted.
Joda. Vemodet har begynt å gjøre seg gjeldende, her vi ligger i Kanalen i Moss.

large_L1140145.jpg

Intet stygt sagt om Moss, slett ikke nå når Mosse-lukta er borte. Isolert sett er jo det bra, men siden den forsvant fordi cellulosebedriften ble lagt ned, er det jo ikke bra. Byer trenger arbeidsplasser. Vi gjorde unna gågata i går, da vi kom. I dag gikk vi til Galleri F15.

large_DSCN1784.jpg

Fin, liten Edvard Munch-utstilling fikk vi se, da vi endelig kom fram. Skipperen har ikke hatt problemer med å finne fram verken i åpen sjø eller i et kronglete elve-og kanalsystem i Europa. Men, å finne fram til Galleri F15 på Jeløy, selv ved hjelp av skilt, var ikke enkelt. Enkelte mennesker synes det er festlig å vri skiltene i feil retning, og dem som har satt dem opp har hatt tankene sine et annet sted. Dermed fikk vi en fottur på to timer, mens turen burde ha tatt 40 minutter. Men, fina veret og mesten bare flade veien, så...

Men, så til noe vesentlig. På torget hos Adriana i Premia de Mar i Spania kostet to glass hvitvin 3,80€, altså rundt 30 kroner. I Fjällbacka i Sverige datt besetningen på Kos ned på terrassen på et hyggelig utested langs kaikanten i strålende sommervarme. Skipperen var så uvøren at han bestilte to glass hvitvin hos maen i buå, uten å spørre om prisen. Vinen kom...

large_DSCN1743.jpg

også sa maen i buå:

- Tre hundre kroner!

Skipperen hører ikke så godt som han gjorde i ungdommen - altså for ti-tolv år siden - så han antok at han hadde hørt feil.
Han hadde ikke det!

- Adriana! Me vil hjem igjen, te Premia de Mar og te deg!

Vi har hatt en flott tur gjennom skjærgården på den svenske vestkysten. Stort sett strålende vær i flere uker. Vi har sett mye fint, for eksempel en "liten stuga" langs Sotekanalen...

large_L1140108.jpg

Vi har oppsøkt flotte steder, funnet fine havner og truffet hyggelige mennesker. Den lille øya Åstol, dere husker det navnet hvis dere tenker "Gåstol minus G".

large_L1140092.jpg

Slik ser øya ut når du nærmer deg. Vi har nevnt den så vidt tidligere, men da hadde vi ikke vært her...

large_DSCN1706.jpg

og sittet mykt og godt på betongstolene og spist det som må være verdens beste fiskesuppe...

DSCN1707.jpg

og en god ostedessert...

DSCN1711.jpg

Hunnebostrand er også et trivelig sted.

large_DSCN1716.jpg

Også om kvelden...

large_DSCN1737.jpg

og om natten...

large_DSCN1739.jpg

Perlen, for oss, ble Fjällbacka.

large_DSCN1773.jpg

her sett fra fjellet, der vi blant annet gikk gjennom Kongskløften....

large_DSCN1767.jpg

Der ble enkelte scener i filmen om Ronja Røverdatter spilt inn. Det var kløften som skilte Ronja og Birk.

Fjällbacka er også fødestedet til den svenske krimforfatteren Camilla Läckberg, og hun bruker ofte stedet i sine romaner. Fjällbacka har også gjort krav på Ingrid Bergman, siden hun hadde feriested et par øyer utenfor stedet. Familien har fortsatt feriestedet der. Setterlinds Bageri er også stolt av å kunne fortelle at filmstjernen ofte var innom for å kjøpe boller med kanel i svingene. Så da måtte selvsagt også vi innom...

large_DSCN1766.jpg

Jo, Fjällbacka er verd et besøk, selv om det kryr av turister sommerstid. Fine hus..

DSCN1744.jpg

Trivelige miljøer...

large_DSCN1757.jpg

Sjarmerende inngangspartier...

large_DSCN1758.jpg

og som dette...

large_DSCN1755.jpg

og en flott historie om Hanna og rosen som bærer hennes navn.

DSCN1752.jpg

Dette er historien..

large_DSCN1751.jpg

og i huset her bodde hun..

large_DSCN1749.jpg

og foran huset vokser rosene i et sjarmerende bed...

large_DSCN1750.jpg

Og, som nevnt, en liten fjelltur på snaue tre kilometer er en fin opplevelse, med naturopplevelser, nesten på høyde med dem man får på Lifjellet...

large_DSCN1777.jpg

og en rast i solen med en baguet, litt ost og litt god drikke...

large_DSCN1782.jpg

Havnene i den svenske skjærgården har vært overfylt i juli. Besetningen på Kos fant ut at det var lurt å komme til havn tidlig på dagen, så det gjorde vi. Vi gikk tidlig, og ankom havnene når de fleste gjorde seg klar for å dra, sånn mellom 10 og 11. I Fjällbacka fikk vi flott plass, med utsikt til det meste...

large_L1140120.jpg

Ja, allså, det er båten som heter "Fryd". Den nakne rompå var ikke akkurat noen fryd for øyet!

Men, så va det ei rompa så rolde på r-ane, allså ein østlandsrompa.
Så dåså..!

I Strømstad fikk vi et hendelses vær på lørdag. Enkelte båter hadde lagt seg på utsiden av moloen, mot sør. Da vinden på kort tid blåste opp til sterk kuling - fra sør - fikk de problemer. Redningskrysseren ble tilkalt, og slepte først en seilbåt ut på trygg avstand fra moloen. Så var det den lekre 34 fot store Storø sin tur.

large_L1140125.jpg

Eieren var omsider kommet tilbake til båten, etter at andre båteiere hadde forsøkt å presse så mange fendre som mulig mellom båt og kai.

large_L1140128.jpg

Det var faktisk ganske heftig...

large_L1140129.jpg

men, det gikk godt...

large_L1140130.jpg

Etter å ha forlatt en EU-strek, malt i svensk berg...

L1140131.jpg

krysset vi grensen til gamlelandet. Vi hadde lovet Kongen og Dronningen, Märtha Louise og maen Aribben at vi skulle stikke innom når vi kom til Hankø...

large_L1140135.jpg

men tror dokker Kongen og Dronningen va hjemma?
Nei!

Der va ingen hjemma på Bloksberg heller...

large_L1140142.jpg

Det er det gamle feriestedet til Kong Olav. Da var det gulmalt. Nå har Märtha Louse og Aribben overtatt, og det er nå malt i englefargen hvitt.

I Hankø-sundet gled en stilig båt stille fra land...

large_L1140144.jpg

Den liknet veldig på en kongelig sjalupp, og kanskje var det det...

I morgen inntar Kos hovedstaden. Der skal vi besøke eldste sønn Morten, samboer Claire og ungene Alva og Lilou. Og siden bestemor og bestefar har så lyst å følge Lilou på hennes første skoledag 19. august, blir vi der til da. Rundt 20. setter vi baugen ut Oslofjorden med Stavanger som mål. Når vi kommer dit vet bare vinden...

Skrevet av KosiEuropa 11:31 Arkivert i Norge Kommentarer (0)

(Innlegg 1 - 4 av 4) Side [1]