Reiseblogg fra Travellerspoint

Stavanger-mat - uten hjemlengsel

Går veldig godt an å spise komler i en båt i Middelhavet

sunny 16 °C

large_L1120147.jpg

Det var med fra Norge, komlemelet fra Stangeland Mølle. Det har ligget godt nedpakket, sammen med diverse andre godsaker, som vi skal komme tilbake til. Men, det har liksom ikke fristet så veldig å lage komler når termometeret stort sett har stått og svettet bort i en krok om bord. I forrige uke ble det kaldt her på Costa Brava, i Premiá de Mar, litt nord for Barcelona. vi var nede i 2-3 grader om natten, våknet til 4 grader ute og 7 grader inne. Dagtemperaturen stoppet på 12.
- Ska me ha komler på søndag?
Selvfølgelig skulle vi det. Ferskt lammekjøtt, lårskiver, ble innkjøpt hos slakteren vår på ferskvaremarkedet, og lagt i salt, ja, kjøttet altså. En rå pølse, som du kan kjøpe som metervare, kunne også slakteren friste med. Parentes bemerket: Den Kombinerede Indretning om bord foretrakk kjønnsløse frankfurtere framfor kondompølsen...
Hun er nå så god i armen at hun selv mente at hun ikke trengte å være "strikkemeldt" mer, så derfor var det hun som sto for produksjonen.

large_L1120152.jpg

Søndag luktet det komler i havnen i Premiá.

large_L1120161.jpg

Men, vi må vel innrømme følgende: Vi må vel være fra Stavanger, eller i hvertfall fra Rogaland, eller i det minste vestlendinger for at tennene skal begynne å svømme, eller springe i vann, eller hva det nå heter, av dette:

large_L1120164.jpg

Og nå er det ikke innholdet i glasset og tumlingen vi tenke på. For går det an å se for seg et trister syn på et bord? Går det an å se for seg en gråere og kjedeligere og eklere rett enn et komlemåltid?
Neppe.
Men du all verden så godt det var. Du all verden så me åd.
Skipperen var opp to ganger i løpet av natt til mandag for å slukke tørsten. Halsbrannen var det lite å gjøre med, men det var verd det.
Og, det gode er jo at når Kånemor lager komler, så er det alltid nok til to dager med kokte og en dag med stekte. Og det er vel ikke noen grunn til å endre på en god skikk fordi om man tilfeldigvis er om bord i en motorbåt i Middelhavet.
E det vel?
Og det skal de ha - de som jobber hos Stangeland Mølle i Sandnes:

De e någen resere te å laga komlemel. Komlene blir kjempegode! Også sleppe me å raspa fingrane - og produsera blodkomler - når me ikkje har maskinelle redskaber for hånd te å raspa poteten med.

Der e mye godt og kjekt neri benken, som Den Kombinerede Indretning - i kraft av sitt organisatoriske stuetalent - hadde ansvar for før avgang fra Li 25. mars. For eksempel 20 kilo brødmel.

Vi har ikke stekeovn om bord i Kos, derfor kjøpte vi oss en snedden, liten Weber gassgrill. Vi prøvde å steke brød i den før vi forlot Norge, og det gikk kjempefint. Vi hadde med oss 6 flasker gass, og de har vi spart på. Vi kunne "bygge" om grillen, slik at vi kunne kople den på den store gassflasken vi har til gasskomfyren, men det hadde blitt någe didle.
Vi har ikke klart å oppdrive slike småflasker med gass her i Spania, selv ikke i forretninger som selger Weber-griller. Men, så dukket en kar opp, og skulle monteren nytt gassanlegg i nabobåten.
Klart han kunne skaffe gassflasker som passet til vår grill!
Muy bien!

Derfor var vi nå klar til å angripe mellageret. Og etter en liten innsats, så det sånn ut:

large_L1120138.jpg

Og etter 30 minutter under lokk på grillen var brødet ferdig.

large_L1120140.jpg

Og da var det klart for et nytt dypdykk i benken med det rare i.
Joda, vi må innrømme at vi har hentet opp akkurat dette noen ganger tidligere, men det blir liksom ikke det samme å ha det på ein bleige bagett.

Så dermed var det klart for et formiddagsmåltid, som - nei, forresten - det smakte ikke av fugl - men av fisk!

large_L1120142.jpg

Tror jammen at akkurat dette tåler et lite nærbilde...

large_L1120141.jpg

Sardiner i olje, innkjøpt i et rimelig stort antall bokser på Hermetikkmuseet i Stavanger. Et nær tilsvarende lager med bokser av makrell i tomat har også ligget og godgjort seg i benken.
De kan vel neppe omtales som "Liniesardiner" og "Liniemakrell", men det er jammen ikke langt unna!
Og godt var det. Utrolig godt!

Og egentlig trengte ikke Den Kombinerede Indretning henge opp noen misteltein,

large_L1120134.jpg

men, den henger nå der, så...

Og alle var vi enige om at kveldshimmelen mot Barcelona

large_L1120156.jpg

var akkurat slik den skulle være, en dag som var full av velvære - på alle vis.

Tienes hambre?

Tienes sed?

Skrevet av KosiEuropa 08:22 Arkivert i Spania

Send via e-postFacebookStumbleUpon

Innholdsfortegnelse

Vær den første som kommenterer.

Denne blogg innlegg er nå stengt for kommentar for de som ikke er medlem av Travellerspoint. Hvis du er medlem kan du logge inn for å reagere.

Logg inn