Reiseblogg fra Travellerspoint

På julemarked i 20 grader pluss

Men julemarkedet i Barcelona har tapt seg siden starten i 1786

rain 9 °C

Hjemme varmer vi oss på et krus med glovarm gløgg på julemarkedet. I Barcelona passet det bedre med et glass lavt temperert hvitvin!

Termometeret om bord på Kos viste 17 grader da besetningen, ved 11-tiden, ruslet til jernbanestasjonen i Premiá de Mar for å ta toget en halv time for å gå på julemarkedet i Barcelona. Underveis steg temperaturen til 19 grader. Ved 14-tiden viste kjempetermometeret på Avenu del portal de l´Angel 20 grader. Da var vi, etter en ørliten butikkrunde, der vi fant noen julevinduer...

large_L1003631.jpg

klar for å ta for oss julemarkedet på plassen ved byens Katedral.

large_L1003657.jpg

Siden skipper og matros skal feire jul i en leid leilighet i Barcelona, sammen med sønn, svigerdatter og to barnebarn, var vi spent på om det var mulig å få kjøpt et forrigtig juletre. Og det var det, absolutt.
Men, nå er det bare det, at Morten, Claire, Alva og Lilou har tapt sine hjerter til et land et stykke østenfor både La Rambla og Premiá de Mar. De har aldeles og fullstendig forelsket seg i solens land, Nippon - Japan. Landet har de besøkt to ganger, første gang i en måned og andre gang i to måneder. Så det kan tenkes at de heller vil ha et japansk tre, og det kan man altså også få kjøpe på julemarkedet i Catalunias hovedstad.

large_L1003687.jpg

Det står jo godt til spirene på Katedralen...

large_L1003685.jpg

Eller kanskje et av disse...

large_L1120019.jpg

Vi prøvde så godt vi kunne - å opparbeide en smule julestemning. Vi lyttet til vakker korang over høyttaleranlegget og kikket på de hellige tre konger og di...

large_L1003674.jpg

Vi lyttet til et nisseorkester...

large_L1003659.jpg

og til et til...

large_L1003662.jpg

men, julestemningen lot vente på seg, til tross for synet av lokalbefolkningen som var godt pakket inn i boblejakker med skinnkrans rundt hetten.

La det være sagt med en gang. Vi var skuffet over dette julemarkedet, som smykker seg med å vise til at det har tradisjoner helt tilbake til 1786. Vi tror kanskje arrangøren skulle bruke fantasien og kunnskapene om forgagne tider, og forsøke å gjenskape noe av stemningen som man kanskje kunne oppleve da.
I dag står bodene på fire, fem rekker, tett som hagl. Det er ikke gjort noen forsøk på å skape noe miljø rundt bodene. De står der, som salgsboder på et hvilket som helst tivoli. Vi ventet ikke å finne kunstige snøfigurer eller reisndyr, men noe mer vinterlig burde man kunne klare å skape, i en by som tar mål av seg til å arrangere Vinter-OL i 2022! Selv i 20 grader pluss!

I bodene finner man de samme religiøse figurene, de samme krybbene og de samme ufyselige figurene, som trolig alle har et stempel på undersiden der det står: "Made in China".

large_L1003668.jpg

Ja, vi nevnte de ufyselige figurene. Stallen og krybben, Josef og Maria og Jesus-barnet er selvsagt med. Det er også de hellige tre konger og gjeterne. Men, så er det en gammel katalansk skikk, som vi velger å omtale som en uskikk, å plassere ut små figurer av politikere og andre nisser,

large_L1003672.jpg

fotballspillere og andre særlinger, sittende på huk, med buksa nede, og en brun haug - forstillende avføring - under rompa!

large_L1003669.jpg

Skipperen har spurt sine erkekatalanske venner, Narcis og Montserrat om hensikten og bakgrunnen for den selsomme skikken, men ikke blitt særlig klokere.
Og akkurat det belaster han ikke Narcis og Montserrat for.
Han har også spurt sin private spansklærer, Mercedes, som ikke er katalaner, men tvert i mot i fra den - for katalanerne - byen de ikke kan si navnet på uten å få høyt blodtrykk - Madrid. Hun ble nærmest litt flau, og innrømmet at skikken for henne var særdeles underlig. Hun skulle overveie å spørre sin katalanske mann,Rickardo, men var ikke sikker på at hun ville få noe svar.

Joda. Da dette dukket opp, kjente vi en ørliten julestemning trenge seg inn mellom sokkeløse tær i småskoene.

large_L1003676.jpg

Men, den fosvant med fotsvetten da dette dukket opp.

large_L1003682.jpg

Men nisser var der jo...

large_L1003665.jpg

på vei opp til mistelteinen.

Matrosen nøyde seg med å nærme seg den - nedentil...

large_L1003675.jpg

Selv ikke en bøtte med "norsk"

large_L1003681.jpg

klarte å få oss til å nynne første vers i vår alles kjæreste julesang:

"Julekveld i skogen", den som går sånn:

Det var julekveld i skogen
Fjernt fra verdens ståk og larm
lå en rødmalt liten stue
heller fattigslig og arm
Der i stuen, som var dekket
av den hvite julesnø
der lå gamlemor og gumlet
på sitt siste stykke brød

Mørket falt på, temperaturen falt til 18 grader og "Nå tennes tusen julelys" i Bacelonas gater.

large_L1120100.jpg

På ramblaen ruslet folk og hadde det godt...

large_L1003705.jpg

På Cataluniaplassen er fontener og trær lyssatt...

large_L1120102.jpg

Og på Placa de Sant Jaume var Barcelona kommunes årlige julegave til byens befolkning på plass. Hvert år får nye kunstnere i oppgave å lage en utsmykning til jul. I år består den av tre kjempestore julekuler...

large_L1003698.jpg

Med hver sine motiv.

large_L1003695.jpg

Stemningsskapende...

large_L1003693.jpg

Og stilige

large_L1003689.jpg

Mens vi rusler på Avenu del portal de l´Angel er det vel bare å si: Feliz Navidad -

large_L1003728.jpg

eller som det heter på katalansk:

large_L1120096.jpg

Skrevet av KosiEuropa 09:26 Arkivert i Spania

Send via e-postFacebookStumbleUpon

Innholdsfortegnelse

Vær den første som kommenterer.

Denne blogg innlegg er nå stengt for kommentar for de som ikke er medlem av Travellerspoint. Hvis du er medlem kan du logge inn for å reagere.

Logg inn