Reiseblogg fra Travellerspoint

Havguden Poseidon så i nåde til oss

Fikk levende krabbe hos Condis

overcast 17 °C

Det har seg sånn, at matros og skipper har spist krabbe hver fredag, året rundt, i mange år. Derfor er et skikkelig krabbemåltid, dernest et ordentlig rekekalas, det som har vært mest savnet - matveien - på vår reise til Middelhavet. Vi har funnet mange fiskeutsalg i Premia de Mar, som kan varte opp med mye av havets delikatesser, ferske og fine varer, men krabbe, altså helt alminnelig norsk taskekrabbe, har det vært lite av. Vi stakk innom Condis i går, fredag, for det er det eneste av byens mange dagligvareforretninger, som kan framvise en flott sjømatdisk.
Og tenk, havguden Poseidon hadde skjønt vår lengsel etter krabbe. For der, midt blant en bråte ekle blekkspruter, som det finnes et utall forskjellige arter av, skuet våre øyne dette:

large_L1120021.jpg

Vi trakk kølapp nummer 56, mens nummer 49 ble ekspedert. Altså kunne de tre krabbene i disken forsvinne foran våre spente blikk uten at vi kunne gjøre noe med det. Riktignok siklet vi, omtrent som en bokser - type hund - som har en godbit i sikte, og riktignok var vi villige til å kjempe for krabbene våre med alle midler - for eksempel at skipperen begynte å lire av seg det han til nå har lært - på kasteljansk - altså spansk - noe som får katalanere til å rope: "Fy og fysjom og tvi vøre", før de sender sinte blikk mot opphavet til styggedommen, og dermed glemmer alt som har med krabbe og gjøre.
Det var spesielt en eldre dame som kunne tenkes å snyte oss for krabbemåltidet. Hun stilte seg opp like ved siden av skipperen, i nærheten av krabbene, og lirte av seg en lang lekse på katalansk, som trolig betydde:

"Flytt deg, jeg skal se på krabbene".

Skipperen svarte på kasteljansk: "No habla espanol", noe som medførte et mørkt blikk og en ny tirade katalanske ord, som slapp å presse seg ut mellom tennene til damen, for dem hadde hun ikke mange av.
Skipperen kledde på seg sitt mest elskverdige smil, vendte seg til damen og svarte - på norsk:

"Det er godt mulg det, frue, men eg har jaffal flerne tenner enn deg"!

Krabbene ble våre. Tre store, flotte, levende krabber. Brakt til Middelhavet med bil fra den spanske Atlanterhavskysten. Ja, bare for å ha nevnt det, sånn angpassang, så spurte skipperen, sånnn lett henslengt, som om det var noe han hadde kunnet i årevis: "Tenéis cuatro?" - har dere fire - noe de ikke hadde. Eller, kanskje det var feil bøyning av verbet tener - å ha?

Ettermiddagen på Kos gikk blant annet med til dette:

large_L1120024.jpg

Også var det klart for det store krabbeslaget. For krabbene var flotte. Så nå følger to bilder. Et FØR måltidet og deretter et ETTER måltidet.

FØR:

large_L1120028.jpg

ETTER:

large_L1120034.jpg

Og det var bare tomanns-besetningen på Kos som spiste. Vi sier ikke mer.

Nå skal det sies at vi gjorde et krabbeframstøt overfor en annen fiskehandler for et par uker siden. Da endte vi opp med dette:

large_L1120012.jpg

Og vi lærte at også blant trollkrabbene finnes det vasstaser.

Da vi i går "mesket vår buk" med krabben, hadde Den Kombinerede Innretning noen problemer med å pirke ut maten fra støene. Grunnen er at hun er, som hun selv sier: "Strikkemeldt"!

Hun mener bestemt at det kommer av at hun har strikket alt for lite på reisen gjennom Europa. Å strikke i 30 graders varme er selv for henne, som e ein reser med strikkepinnene, ikke særlig fristende. Så, da temperaturen nærmet seg et anstendig strikkenivå, noenogtyvegrader, satte hun i gang for fullt, dagen lang.

Nå vet vi at senebetennelse heter tendinitis på spansk. Og at "veldig vondt" heter "mucho doloroso"!

Skipperens spansklærer, Mercedes, kontaktet doktor, og hun ble selv med til doktoren som tolk. Her var det ikke mye manana å spore. Doktortime på øyeblikket, sprøyte og tabletter tok knekken på de sterkeste smertene.

- Og to ukers strikkeforbud, sa doktoren!

Dagen etter gjorde fysioterapeut Ming Lau Wung sitt for å bedre situasjonen.

large_L1120018.jpg

Bare for å ha nevnt det. Vi hadde et kjempegodt torskemåltid forrige helg. Flott, fersk torsk lå og ropte på oss i en fiskedisk. Og sånn pakker de fisken her.

large_L1110997.jpg

Ser det kje godt ud, vel?

large_L1110995.jpg

Det går mot jul også på 41 grader nord. Det merkes etterhvert i butikkvinduene.

large_L1120019.jpg

Vi har flotte dager og kvelder. En dag var vi i Port Vell, den game havnen, og hilste på "en av våre båder", som matrosens far, mannskapssjef Rasmus W. Kyvik alltid sa om båtene til Stavangerske.

large_L1110962.jpg

MS "Bokn" har ligget i Barcelona i mange år, som restaurantskip. Men nå så det ut som om det var lenge siden det var servert noe der om bord.

På vei over Cataluniaplassen i Barcelona en kveld, på vei til toget, datt vi ned ved et fortausbord for et ørlite måltid. Det vil si, vi ble praiet av en "innkaster". Og når sant skal sies, lot jaffal skipperen seg raskt overtale til å sitte ned, siden innkasteren så sånn ut, hette Harpa Rós, og var fra Island.

large_1L1003634.jpg

Dermed fikk skipperen også luftet sin islandsk gjennom setningene: "Thad var gaman att kiennast thier" og "Kvar er salerdni?" - "Det var hyggelig og treffe deg. Hvor er toalettet?"

Også har vi hatt besøk. Våre nære og gode venner Sissel og Alf Magne Berge var sammen med oss i fire dager.

large_L1003636.jpg

Kjempeflotte dager, med gode måltider, blant annet om bord i Kos.

large_L1110992.jpg

Vi "måtte" innom Santa Marie del Mar, kirken det handler om i romanen "Havets katedral".

large_L1110794.jpg

Der lyset gjennom vinduene er sentralt.

large_L1003643.jpg

Lys er i grunnen flott, selv når det begynner å bli lite av det, som her. Nok en solnedgang over Barcelona, sett fra fordekket på Kos.

large_L1120013.jpg

Hasta la vista!

PS

I kveld skal vi være sammen med våre venner Montserrat og Narcis på fotballpøbben vår, L´Amistat, som betyr "vennskap". De kommer fra Barcelona for å være sammen med oss og se Barca banke Zaragoza!

DS

PS2

Og i morgen står kjøtt og suppe på menyen om bord!

DS2

Skrevet av KosiEuropa 02:13 Arkivert i Spania

Send via e-postFacebookStumbleUpon

Innholdsfortegnelse

Vær den første som kommenterer.

Denne blogg innlegg er nå stengt for kommentar for de som ikke er medlem av Travellerspoint. Hvis du er medlem kan du logge inn for å reagere.

Logg inn