Reiseblogg fra Travellerspoint

Premià de Mar sjarmerer oss - likevel

Bare journalister som kommer med en dom etter første møte

sunny 25 °C

Joda, tittelen er riktig den. Undertittelen også. For det vet skipperen noe om, siden han har vært journalist i nærmere 35 år. Og jammen har han gjort akkurat det, skrevet hjem om førsteinntrykket av en by og en situasjon. Som journalist var det under ens verdighet å korrigere det inntrykket - i avisspaltene. Journalister vet alt best - med en gang.
Joda, skipperen har fortsatt journalistikken i ryggmargen, men år på nakken og ingenting å bevise, verken overfor redaktører eller kollegaer, så har han ingen problemer med å innrømme at førsteinntrykket av Premià de Mar, som også kom til utrykk i bloggen vår, var feil. For, Premià de Mar er en mye kjekkere by enn først antatt.

large_L1110627.jpg

Vi fikk et kjempeflott møte med havnen, da vi ankom. Så ruslet vi en runde i byen. Vi fikk med oss et bykart og noen holdepunkter fra havnekontoret, og la i vei mot hovedgata. Den viste seg å være en svært enveistrafikkert gate, med forretninger på begge sider og noen fortauskafeer, som stort sett bare var i veien. Vi fant et lite, men rolig torg borte fra trafikken, der det var utendørsservering. Skipperen foretok som sedvanlig, verdensvant besetningens bestilling, på landets eget språk:
- Dos vino bjanco, secco, por favor. (lydskrift).
Men den slags serverte de ikke der, og ikke fikk vi vite hva de serverte, så vi ruslet litt lutrygget videre. Vi fant faktisk ikke et eneste sted der vi kunne få ønsket vårt oppfylt. Det var isbarer og kaffeservering på gatehjørnene, men vi hadde ikke reist fra Li til Costa Brava for å spise is og drikke kaffe!
Supermarkedet i hovedgata var heller ikke mye å skryte av, så den noe nedlatende dommen var denne:
Premià de Mar er ikke turistenes førstevalg, og absolutt ikke den mest spennende byen på Costa Brava!
Egentlig er det nok en riktig dom. Vi tror nemlig at vi er omtrent de eneste utenlandske turistene i denne byen. Og det har vi jo oppdaget er en stor fordel. I tillegg har vi utvidet vårt rusleområde, og funnet en trivelig gågate, et kjempetrivelig torg,

large_L1110626.jpg

med servering også av hvitvin og annet godt, en flott slakterforretning, flere flotte bakerforretninger, en liten og trivelig kolonial, der noen unge gutter er utrolig serviceinnstilt, og vi takker og bukker.

Vi har funnet flotte strender, som er omtrent tomme

large_L1110622.jpg

og en nabostrand som er litt mer befolket...

large_L1110620.jpg

Vi har funnet områder av byen med flotte villaer bak høye gjerder med skilter med ALARM, og sikkert også "VOKT DEM FOR FRUEN!", og vi har funnet trivelige smågater med perler av hus, gatedører,

large_L1110625.jpg

boggenvilla,

large_L1110612.jpg

som sikkert skrives på en helt annen måte, men som er noe av det flotteste skipperen vet - nest etter hesteblomster!
Vi har også funnet en flott, liten fiskebutikk, som skal prøves på mandag. Hotell er det også i byen:

http://www.hotelviladepremia.com/

Det ligger noe utsatt til for trafikkstøy, men det ligger like ved jernbanestasjonen. Kos ligger i havn 10 minutter fra stasjonen, og fra stasjonen er det maks 30 minutter med tog til Barcelona. Toget går også fra flyplassen til Barcelona, og videre til Premià de Mar. Fra Kos ser vi inn til Barcelona. Vi ser Sagrada Familia og obelisken ved enden av Ramblaen. Kjentfolk sier at hotellet skal være bra, prisene er svært overkommelige, og maten skal være bra. Så, hvis noen av våre lesere har planer om en tur til Barcelona de neste sju månedene, hadde det jo vært hyggelig å kunne møtes. Besteningen på Kos har underveis funnet ut at Kos passer best for to personer, selv om det er liggeplass til flere. Blant annet fylles septiktanken om bord svært raskt, all den tid toalett og vann fra dusj og vasker går i den 125 liter store tanken. I de fleste andre båter går alt i sjøen, unntatt toalettet. Derfor kan vi ikke ta i mot overnattingsgjester om bord.
Joda, catalanerne vet å sjarmere sine gjester, noe som også har vært med på å endre vår holdning til denne byen, der vi skal være de neste sju månedene, og som har ført til denne positive omtale av byen, som har fine parker

large_L1110628.jpg

På vår andre dag var vi på jakt etter Turistinformasjonen, og ble pekt "bort der - ned der - og på høyre side".
Det viste seg å være byens rådhus. Den eneste informasjoen vi fikk der var et bedre bykart enn den kopien vi var blitt utstyrt med fra havnekontoret. Men, rådhuset lå på et fredelig torg, med flotte trær, og flere utendørs serveringssteder. Klokken var jo allered 12.30, så det var i grunnen på tide med en ørliten siesta.
- Dos vino bjanco, secco, por favor, ble uttalt med spenning i stemmen.
Unggutten blunket ikke en gang, han ruslet over gata med en holdning som om det var den mest vanlige bestillingen i denne byen. Og det er det ikke, fortalte kjennere av byen oss første kvelden.
- Her er det bare øl som teller, sa de.
To minutter etter vår bestilling kom ei blid, ung, ferm jente, nærmest en fullrigger, ut med en halvfull flaske rødvin og en halvfull flaske hvitvin i hendene. Aktenom tvers kom ungutten som hadde tatt i mot bestilllingen. Han hadde et brett med et glass hvitvin og et glass med ingenting.
- Rødvinen er mye bedre, sa jenta. Vi holdt på vårt. Jenta skjenket det siste glasset, og satte flasken på bordet, mens unggutten også serverte oss en liten skål med herlige oliven. I tillegg til vin og oliven fikk vi flotte smil med på kjøpet fra dem begge.
To-tre meter fra oss, tvers over gata, var det en særdeles høyrøstet og livlig diskusjon mellom to eldre senorer, mens en eldre senorita var tilhører, og en annen eldre senor stort sett bare deltok for å fyre oppunder debattantene. Diskusjonen endte med himling med øynene, og en fire-fem "no, no, no" fra den mest korpulente senoren. Det førte til at senor nummer to og senoritaen forlot arenaen.
Da måtte den første senoren ha noe å styrke seg på, selv om han hadde styrket seg på gin-tonic under debatten. Han fikk et eller annet lysegrønt i et lite glass, smilte og nikket over til oss, skålte og drakk.
Slike øyeblikk skal man ikke la gå fra seg, og skipperen på Kos ruslet over til senoren og viste interesse for innholdet i glasset. Joda, skipperen måtte vel lukte på innholdet, noe han gjorde, og meddelte senoren med catalanske fakter at det luktet svært godt.
Deretter fortalte skipperen senoren, på sitt mest forståelige og flytende spansk, at skipperen og matrosen på nabobordet kom fra Norge, og at de hadde gått fra Norge til Spania med egen båt. Den samtalen var sånn:

(Skipperen dunker seg selv i brystet og sier "hoy", for deretter å peke på matrosen og sier: Noruega!
- A, Noruega, sier senoren.
- Si, Noruega. (Så holder skipperen hendene ut i luften som om han holder rundt et ratt og sier): - Dogg, dogg, dogg, Noruega a Espana!
- A, dogg, dogg Noruega a Espana, sier senoren og smiler bredt.
E det kje flott med forståelse øve landegrensene?
Skipperen går tilbake til bordet der besetningen på Kos oppholder seg. Like etter vinker senoren på skipperen.

large_L1110619.jpg

Med armer og bein, og smil og "si, si" forteller han at han vil spandere et glass lysegrønt både på skipper og matros. Og det gjør han.

large_L1110618.jpg

Det blir mer skåling, det blir flere smil, det blir flere opplevelser for oss to på Kos å gjemme i våre hjerter, og ta fram når vi blir gamle.
Lar vi oss sjarmere?
Selvfølgelig gjør vi det. Det er jo det denne reisen vår handler om. Den handler om å samle inntrykk, opplevelser, smil, farger, stemninger, latter, nye bekjentskaper og kanskje også vennskap.

Så her ligger vi og nyter tilværelsen i Marina Premià, og er den eneste båten av 554, som ikke bare har urtehage, men også sitronplante på fordekket,

large_L1110219.jpg

en sitronplant, som Den Kombinerede Inretning i form av gartner om bord har stelt godt med siden Corre i Frankrike.

Salut!

PS

Har glemt å nevne prisen på overvintring i denne havnen. I havnen før vi kom hit, Sant Feliu de Guixols skulle de ha 3500 € for seks måneder. Her betaler vi 1366 € for sju måneder.
Vi forstår ikke hvorfor. Havneprisene gjenspeiler seg også i priene på eiendommer her. Så, har noen planer om å kjøpe hus eller leilighet på Costa Brava, så glem alle andre steder enn Premià de Mar. Det er skammelig dyrt over alt på Costa Brava, men ikke her. Her er det svært overkommelige priser. Og husk, vi er bare 20 kilometer - landeveien - fra Barcelona!

DS

PS2

Vi har måttet bite i det sure eplet! Vi har gått til anskaffelse av en PANGSJONIST-JAGUAR.

large_L1110630.jpg

Og den er faktisk mye brukt i denne byen, både av gammel og ung, og svært nyttig på handlerunder - uten bil.

DS2

Skrevet av KosiEuropa 11:21 Arkivert i Spania

Send via e-postFacebookStumbleUpon

Innholdsfortegnelse

Vær den første som kommenterer.

Denne blogg innlegg er nå stengt for kommentar for de som ikke er medlem av Travellerspoint. Hvis du er medlem kan du logge inn for å reagere.

Logg inn