Reiseblogg fra Travellerspoint

Torskemåltid på Mosel - midt i Europa

Nok en mektig katedral - denne gang i Metz

overcast 24 °C

Torsk e godt!
Måtte bare si det, for her om bord hadde vi begynt å få antydninger til sjømatabstinenser. Men så, i dag, i Metz, hovedstaden i Lorraine, midt i innlands-Europa, på La Mosell i Frankrike, ramler vi over et fantastisk ferskvaremarked i en gammel bygning, like ved en av Frankrikes flotteste, gotiske katedraler: Katedral St. Etienne. Nok et utrolig kirkebygg fra middelalderen.

large_L1003475.jpg

Men først litt om torsken.
Ferskvaremarkedet inneholdt absolutt alt det en kresen gane kunne ønske seg, også fersk torsk. Det er vel ikke noe som smaker bedre, ja. altså hvis ikke en av disse fryktelige, norske gourmetkokkene med norske flagg på snippen og høye hatter, får fingrene i den. For da blir den ødelagt. De skal på død og liv vise hvor kreative de er, og dermed smaker torsken bacon og fårepølse og en bråte med andre ting som har fine navn.
Det ble et gourmetmåltid om bord i MY KOS i dag.
Flotte torskeskiver, trukket i godt saltet vann, nye poteter og gulrøtter, og smeltet smør med persille - fra egen krydderhage på dekk!
Og det klarte vi uten flagg på snippen!

Metz er en stor by, men vi nøyde oss med katedralen, et trivelig torg som var omkranset av serveringssteder, en runde hos bokhandlere og et supermarked, og altså ferskvaremarkedet.
Katedralen hadde noen flotte glassmalerier..

large_L1003482.jpg

som var gamle

large_L1003487.jpg

og noen yngre...

large_L1110067.jpg

malt av Marc Chagall.

large_L1110068.jpg

Vi kom til Metz etter en natt i Thionville, føste by i Frankrike. Vi hade hatt tysk mobilt bredbånd, likt et vi har hjemme, med en USB-stikk (heter det det, mon tro), men det virket jo ikke etter at vi hadde heist Trikoloren som gjesteflagg. I Thionville fant vi en Orange-butikk, så de kunne vel hjelpe oss..?
Dere leser dette, og det er takket være vårt nye, franske wi-fi-bredbånd. Det ligger en liten trådløs duppedit ved siden av mac-en og blinker og sørger for at vi er på nett. Og det klarte vi å kjøpe, hovedsakelig på fransk!
En del misforståelser mellom skipperen på Kos og de tre ansatte i butikken, som alle måtte tre til, gjorde at handelen og installasjonen tok halvannen time!
Vi gikk jo gjennom Luxemburg på vår vei mot Frankrike, og da ble det Luxemburgs flagg som gjesteflagg.

large_L1110027.jpg

Det va litt løye, for Mosel er grenseelven mellom Tyskland og Luxemburg. Vi holdt mot styrbord bredd, og var da i Luxemburg. Lasteskipet foran oss holdt stø kurs midt i Mosel, og hadde styrbord side i Luxemburg og babord side i Tyskland.

large_L1110030.jpg

Der var vi innom Schwebsange, som alle båteiere som er på tur innaskjærs i Europa, vet har billig diesel. Det hadde de, men du all verden for en elendig båthavn. Den var en grøt av sjøgrass og siv!

large_L1110038.jpg

Vi gikk omtrent 40 meter i havnen før vi la til for kvelden. På den rutinemessige sjekken av sjøvannsfilteret neste morgen, kunne skipperen på Kos meddele den øvrige besetning at han kunne sørge for en eventuell salat til aftenens middag. Det var bare å dele opp en tomat og seks agurkskiver, og blande det sammen med innholdet i sjøvannsfilteret, så var salaten i boks!
Dagen etter gikk vi 25 meter bort til dieselpumpen og fylte diesel til 1,23 Euro pr. liter. Deretter sjekket skipperen sjøvannsfilteret, og fant dette:

large_L1110040.jpg

Så gikk vi mot Frankrike, og Trikoloren kom opp da vi krysset grensen.

large_1L1110051.jpg

Vi fant flotte slott også her, som i Sierck-les-Bain.

large_L1110057.jpg

Så kom vi til Thionville, der vi la til langs bredden på Mosel, midt i byen, i en relativt enkel havn. Vi ble litt forundret da vi så dette like foran baugen på Kos:

large_L1110059.jpg

Hvem, hva og hvorfor aner vi ikke. Det var ingen om bord i den lille farkosten da vi la til, og båten var forsvunnet da vi kom tilbake etter en runde i byen.
I morgen går turen mot, og forhåpentligvis til Nancy. Det vil si, bare hvis vi slipper å vente lenge foran slusene, for vi har fem sluser i vente. Vår foreløpige rekord i å vente foran en sluse er tre og en halv time!
Det er litt kjedelig, når det ikke er noe sted å legge til, og man bare sirkler og volter i strømmen.

Sa jeg kjedelig? Langt i fra. Alt er bare kjekt!
Ha en god helg alle!

Skrevet av KosiEuropa 14:03 Arkivert i Tyskland

Send via e-postFacebookStumbleUpon

Innholdsfortegnelse

Vær den første som kommenterer.

Denne blogg innlegg er nå stengt for kommentar for de som ikke er medlem av Travellerspoint. Hvis du er medlem kan du logge inn for å reagere.

Logg inn