Reiseblogg fra Travellerspoint

Den kombinerede dufter - 4711!

Köln er ikke bare Kölnerwasser, men også en fantastisk katedral og et hendelses uvær

all seasons in one day 26 °C

Duften av Kölns berømte Eau de Cologne - også kjent som "Kölnerwasser" - men best kjent over hele verden som 4711 - lå tung over MS Kos etter at skipper og Den kombinerede innretning hadde vært en tur på byen.
Ellen Marit og jeg hadde to ønsker som turister i Köln. 1. Et besøk i Kölnerdomen. 2. Et besøk i huset der verdens mest kjente tall oppsto - i form av en duft - 4711! Vi rakk begge, før et godt varslet uvær satte inn.
Men, la oss gå litt tilbake i tid, sånn omtrent to og en halv time før vi ankom Köln fredag. Da forlot vi vi havnen i Hitdorf i Rhinen klokka 08.15. Vi startet så tidlig fordi vi hadde lest værmeldingen: Stormbyger med lyn og torden og hagl om ettermiddagen.

Underveis sørover, men oppover Rhinen, passerte vi byen der den nylig tilsatte sjefen i Viking, Arne Larsen Økland, spilte fotball på bedriftslaget til Bayer Leverkusen, i - som vi ser - naturskjønne omgivelser langs Rhinen.

large_L1100697.jpg

Kvelden før, altså kvelden da tårene rant på tyske fotballtilhengere etter tapet for Italia, avla besetningen på Kos et lite besøk på Kran-kaféen i lystbåthavnen.

large_L1100684.jpg

Og vi ble nostalgiske, og tenkte hvorfor ble alle de flotte kranene fjernet fra Strandkaien i Stavanger. Tenk om vi hadde hatt en igjen, og laget kafé!

large_L1100686.jpg

Men så nærmet vi oss Köln, og spirene på den berømte og fantastiske Domen var synlige en god stund fra Rhinen. Det var også en gondolbane over elva, og vi lurte på: Ka i all verden vil folk der oppe?

large_L1100700.jpg

Det var ikke bare de flotte spirene på Domen som var synlige fra Rhinen. Men, en "flott" plasthall var også godt synlig, og tok noe av inntrykket bort fra synet av katedralen.

large_L1100712.jpg

Hvorfor legger man en slik plasthall på et slikt sted?

Vi fikk rikelig anledning til å ta katedralen i nærmere øyesyn. Den er så enorm og så mektig at den må oppleves. Egentlig er den flottest utvendig, men man må ha et kraftig vidvinkelobjektiv for å få med hele fasaden med tårnene, noe vi ikke hadde.

large_L1003322.jpg

Her er noen glimt fra innsiden, først mot koret:

large_L1003328.jpg

Et av mange, vakre glassmalerier:

large_L1003332.jpg

Shrine of the Three Magi fra 1190 - 1225:

large_L1003334.jpg

Köln - Cologne. Ja, Eau de Cologne oppsto i denne byen. Historien er sånn:
I 1792 fikk et brudepar, Herr und Frau Muelhens, en hemmelig oppskrift på et duftevann "aqua mirabilis" i bryllupsgave av en munk. Wilhelm Muelhens skjønte raskt at her lå det en framtid. Han etablerte et firma, og kalte produktet for Eau de Cologne. Det hele startet i et hus i Glockengasse, og huset står der ennå, for det er dette:

large_L1003311.jpg

I 1796 hadde franskmennene okkupert Köln, og den franske kommandanten, general Daurier bestemte at alle hus i byen skulle få husnummer. Wilhelm Muelens hus i Glockengasse fikk nummeret, ja nettopp: 4711!

large_L1003316.jpg

I dag henger et flott brodert veggbilde i butikken i det som var Glockergasse 4711. 12 kvinner jobbet med det i 18 måneder, og det var ferdig i 1964, da huset var nyrestaurert.
Først i 1875 ble 4711 registrert som varemerke på Eau de Colognen. Siden er vel dette tallet et av verdens mest kjente. Det mener man i hvert fall her i Köln:

large_L1003319.jpg

Inne i butikken kan man forfriske seg med 4711 fra fontenen, noe Ellen Marit gjorde:

large_L1003312.jpg

Etter det hadde hun ingen mulighet til å stikke seg bort i Köln, om hun nå skulle ha hatt lyst til det. Selv med min noe reduserte luktesans hadde jeg funnet henne igjen.

Etter duftopplevelsen lå det uvær i luften. Vi tok peiling på et spisested ved Alt Markt. Før vi nådde fram ble himmelen mørkere og mørkere, og så var uværet over oss. Sjelden har vi opplevd maken til lyn, torden og en enormt sterk vind og et tilsvarende regnvær.

large_L1003344.jpg

Det var som på bildet. Regnet var som en vegg. Men før det var gått en halvtime var det over. Litt småregn i luften, 21 grader, og MS Kos lå fortsatt godt fortøyet i havnen midt i byen.

PS
De er sluttet å produsere 4711 nå. Men de lager vel fortsatt Chanel nr.5, så...?
DS

Skrevet av KosiEuropa 13:27 Arkivert i Tyskland

Send via e-postFacebookStumbleUpon

Innholdsfortegnelse

Vær den første som kommenterer.

Denne blogg innlegg er nå stengt for kommentar for de som ikke er medlem av Travellerspoint. Hvis du er medlem kan du logge inn for å reagere.

Logg inn