Reiseblogg fra Travellerspoint

Sachsenhausen - grusomheters dokument

Konsentrasjonsleiren åpnet omtrent samtidig med at Adolf Hitler åpnet sommelekene i Berlin i 1936

sunny 23 °C

large_L1003206.jpg

Sachsenhausen!
Navnet vekker fortsatt sterke følelser. Nå, ikke lenger hos dem som opplevde grusomhetene i denne konsentrasjonsleiren under 2. Verdenskrig, for dem er det ikke mange igjen av, men hos andre, som har hørt historien om leiren like utenfor Oranienburg, noen mil nord for Berlin.
Besetningen på Kos besøkte leiren i strålende solskinn, rundt 23 grader, men i en kraftig og kjølig vind.

large_L1003214.jpg

- Tenk hvordan det var å stå oppstilt her, på denne åpne plassen i opp til 30 graders varme, eller om vinteren i minus 20 grader, tynnkledde og svake av sult og sykdom, sa vår flinke guide,Thomas.
Vi innrømmer at det er vanskelig å forestille seg hvordan det var, men med god hjelp av vår tyske guide, som er universitetsutdannet historiker, og som hadde arbeidet i mange år for Amnesty, forsøkte vi å komme litt inn under vår trygge og rike hverdag, og prøve å føle på hvilke grusomheter som utspant seg i leiren.
Fakta: Rundt 200.000 mennesker, for det meste menn, var fanger i Sachsenhausen – med trykk på ”-hausen” – under krigen. Mellom 30.000 og 35.000 døde. De fleste av sult og sykdommer, men mange ble også drept – myrdet. De fleste av de som ble drept var russiske krigsfanger. 13.000 av dem ble drept i Sachsenhausen under 2. Verdenskrig. De ble ledet inn i rom der de ble møtt av SS-folk, kledd i hvitt, for å framstå som helsepersonell. De ble stilt opp til en vegg, der det var tegnet opp metermål, for å gi inntrykk av at fangene skulle måles. I nakkehøyde var det hull i veggen. I rommet bak sto SS-folk klar med våpen, og ga fangene nakkeskudd. Videre gikk turen til et oppsamlingsrom for lik, og deretter til krematoriet. Asken ble kastet på et bestemt område like bak denne redselskassernen.
- Og det området ble brukt til grillområde av de øst-tyske soldatene, etter at DDR overtok leiren etter krigen, fortalte guiden, og slo oppgitt ut med armene.

large_L1003213.jpg

Sachsenhausen ble opprettet omtrent samtidig med den storslåtte åpningen av de olympiske lekene i Berlin i 1936. Mens Adolf Hitler tok i mot hyllesten på tribunen, ble rekker med tyske fanger overført fra en konsentrasjonsleir i Oranienburg, til denne nye, like utenfor byen. Nazistene opprettet leirene for å få skikk på egne borgere, sånn at de skulle bli gode tyskere – altså gode nazister.
Mange ble løslatt når de styrende nazister mente at fangene var blitt ”omvendt”. Også jøder ble løslatt fra denne leiren før krigen, hvis de ville forlate Tyskland.
Under krigen ble det etablert et lite gasskammer i leiren, så det ble også brukt som drapsmetode der.
- Men, ikke i noen stor utstrekning. Gasskammeret var så lite, det tok bare maksimum 30 mennesker. Dessuten gikk all gassen som ble produsert til Auschwitz. Det ble gjort forsøk på å få et annet firma til å levere gass, men den var ikke av samme, gode kvalitet som den som gikk til Auschwitz, sa guiden.
Kroppsspråket hans fortalte tydelig hva han mente om slike vurderinger og handlinger, men – hva kan han eller vi gjøre med det – nå?
- Det er ingen fin historie jeg forteller, men det er historien, som den var, sa guiden.

Bare 200 SS-soldater sørget for vaktholdet i den gedigne leiren. Muren, det elektriske gjerdet innenfor, piggtrådrullene og maskingeværreder strategisk plassert sørget for at det var omtrent umulig å rømme.
- De som prøvde å komme seg mot gjerdene gjorde det ofte for å begå selvmord. De orket ikke mer, og visste at de ville bli skutt når de nærmet seg piggtrådrullene langs gjerdet, sa guiden Thomas.

large_L1003210.jpg
Mange nordmenn satt i Sachsenhausen under krigen. Mange kom levende derifra, men de var merket for livet.

large_L1003224.jpg

Inntil 400 personer ble stuet inn i hver brakke.

De fleste trebrakkene er borte i dag, men er markert på bakken.

L1003215.jpg
Og vi - som ruslet rundt inn i leiren sammen i vår gruppe,

large_L1003209.jpg

som besto av folk fra USA, Brasil, Nederland, Ungarn, Sverige og Norge – vi ruslet ut porten, la leiren bak oss, tok bussen til Oranienburg, toget til Friedrichstrasse, og spiste en bedre middag på Hackescher Markt.

large_L1003207.jpg

Skrevet av KosiEuropa 07:51 Arkivert i Tyskland

Send via e-postFacebookStumbleUpon

Innholdsfortegnelse

Vær den første som kommenterer.

Denne blogg innlegg er nå stengt for kommentar for de som ikke er medlem av Travellerspoint. Hvis du er medlem kan du logge inn for å reagere.

Logg inn