Reiseblogg fra Travellerspoint

Berlin - endelig!

Lett å finne veien til Tysklands hovedstad vannveien fra Li

sunny 28 °C

-Färtig!
Det var elektriker Martin i Brandenburg Plaue som sa det forløsende ord.
Det lød som manna i våre ører, som skjønn musikk i våre øyne og som synet av Vålandspibå i vår munn.
Eller omvendt!
MS Kos hadde fått landlov for andre gang på turen vår, som fortsatt var litt yngre enn to måneder.

large_L1100116.jpg

På verksted i båthavnen i Plaue i elva Havel ble hun heist på land i en kran som ble konstruert før Edison fant opp vaskemaskinen, eller hva det nå var han fant opp, men opp kom hun.
Elektriker Martin hadde vært om bord fem dager tidligere og anlagt verdens mest bekymrede mine, mens han med trykk på hver stavelse sa: - Problemer!
Baugtrusteren med dertilhørende baugpropell var kaputt. Den var fra 1998, og det var siste år for den modellen. Den nye modellen på trusteren – motoren – ville neppe passe med resten av greiene, så alt måtte erstattes av nytt! Prisen er ….., pluss arbeid, pluss kranen med Kos opp og ut.
Jaja. Vi hadde omtrent 400 sluser foran oss før vi ville være hjemme igjen, pluss en bråte med havner med strøm både aktenfor tvers og andre steder, så vi bet i det sure eplet og sa:
- Gut. Alles neues!
Så kom en uke der den kombinerede om bord og skipperen ble helt enige om at ryktet om tysk effektivitet er sterkt overdrevet.
Ny truster ble bestilt fra Bremen mandag, og ankom sent onsdag. Torsdag var det så travelt både her og der, ble vi fortalt, uten å oppdage noen travelhet verken her eller der, så derfor skulle vi få Kos på land fredag klokka 09.00.
Og det gjorde vi.
Men klokka 11.00 var trusteren fortsatt ikke kommet ut av den fine esken den lå i. Da gikk den kombinerede og skipper og spilte minigolf, drakk øl og GB - gin og bitter - spiste middag, og tømte minibanken for euro. Vi hadde en regning å betale.
Ved ankomst verkstedet klokka 16.30 var det elektriker Martin sa det som gjorde fredagen om til en festdag.
Lørdag morgen var vi underveis igjen, etter en uke i Plaue, som viste seg å ha en rekke kvaliteter. Derfor opplevde vi ikke uken som bortskastet, på noen måte. Men, det var herlig å være underveis igjen, med ny, og mye sterkere baugtruster enn vi hadde hatt. Og det satte skipperen pris på. Den gamle var ofte til liten hjelp i litt stri strøm i havner og sluser.
Vi fikk en flott tur i 26 grader til Ketzin.
Dagen etter gikk turen til Berlin, gjennom Havelkanal, trodde vi.
Men, vi ha fått respekt for store skilt med rød kant som begynner sånn:
”ARCHTUNG”.
Når vi i tillegg finner ordet ”GESPERRT”, skjønner vi at det er alvor.
Etter at skipperen var blitt ”strukket” av en myndig hafenmeisterinnen kvelden før, fordi han var så lettsindig å tro at det gikk an å tenne på en liten gassgrill i havnen, vågde vi ikke å legge oss med noen flere ”Archtung-myndigheter”!
Derfor gjorde Kos en ørliten snuoperasjon. Vi gikk ikke den sperrede Havelkanal, men heller Sacrow-Paretzer-kanal. Den førte oss til Charlottenburg i Berlin. Der fant vi en havn, som tilhører en seilforening. De hadde EN gjesteplass, som var forhåndsbestilt. Vi ble henvist til utsiden av bryggene, inntil noen påler, så fenderbrettet kom vel med.

large_L1100184.jpg

Antakelig syntes både hafenmeister og andre foreningsmedlemmer at det var noe forsmedelig å måtte vise bort en norsk motorbåt. Derfor ble vi hilst velkommen, med fulle pontifikalier. Hafenmeister Gernot og styremedlem og nestkommanderende i den flotte seilerhavnen, Uli, dukket opp med et lite norsk flagg i hendene, og det gikk til værs i havnens seilrigg. Det var så lite at det ikke viste stort der det hang i toppen, men gesten var langt større enn flagget, og det satte vi stor pris på.

large_L1100186.jpg

Vi blir i Berlin i tre-fire dager. Ankomstdagen var det sol og 30 grader. Ikke vondt det. Akterdekket er godt under parasollen. Dessuten er det en elegant restaurant og bar i havnen, og den ligger sånn omtrent 50 meter til styrbord!
Parasollen var med oss fra starten av, og gjør god nytte. Men, det hender den må tjores, når det blåser kraftig, slik det gjorde i Plaue.

L1100111.jpg

Mandag blir det gjentakelse av en flott rundtur med turistbåt, som vi vi også hadde under forrige besøk i Berlin, i 2008. Tirsdag står Oranienburg og Sachsenhausen for tur. Så må vi til Hackeche Höfe, i tidligere Øst-Berlin, et område for kultur, kunst og mat, som Alf Einar og Oddny en gang anbefalte oss, og som absolutt et verd både ett og to besøk. Dessuten vil skipperen gjerne tilbake til et fantastisk musikkinstrumentmuseum, som vi også har besøkt tidligere.
Så går turen vestover, to dager i samme omgivelser vi hadde på vei til Berlin, før vi går over i Elbe-Havel-kanal til Magdeburg, og deretter Mittelandskanal mot Rhinen.
Men i dag, andre pinsedag, altså Berlin, som er en fantastisk by. Noen "muster" måtte vi jo gjøre unna:
Brandenburger Tor.

large_L1100232.jpg

Berliner Dom.

large_L1100228.jpg

Ja, og en fire timers sightseeingtur selvfølgelig, på båt!

Og både den kombinerede og skipper gjør president John F. Kennedys ord til sine:
- Ich bin ein Berliner!

PS
Vi skal ikke til Hamburg!
DS

Skrevet av KosiEuropa 11:25 Arkivert i Tyskland

Send via e-postFacebookStumbleUpon

Innholdsfortegnelse

Vær den første som kommenterer.

Denne blogg innlegg er nå stengt for kommentar for de som ikke er medlem av Travellerspoint. Hvis du er medlem kan du logge inn for å reagere.

Logg inn