Reiseblogg fra Travellerspoint

Skipperen e bjynt å snakka i genitiv...

Og det va ein polske lekteskipper sin skyld

rain 23 °C

large_L1090915.jpg

Det var da dette dråget, det til venstre - kom rekende i mot MS Kos, at skipperen på MS Kos - i ren befippelse - begynte å snakke i genitiv!
Vi hadde så vidt forlatt Hansestadt Lübeck, etter at en hyggelig brovokter hevet en lav gangbro bare for vår skyld, at vi møtte denne lekteren - selvfølgelig på det smaleste stedet elva Trave kunne framby.
Om bord på MS Kos var både skipper og den øvrige bestening, allså Kånemor, en smule spent på den nære framtid. Vi startet vår ferd mot kanaler og sluser, trange passasjer og grunne farvann. Vi var forberedt på at dagens første og største utfordring ville bli vår første sluse, pluss fire til, før vi forhåpentlig ville legge til, skadefrie, i vakre Mölln.
Også, like før vi skulle gå under en bro, over et trangt sund, ser vi på AIS-en at et eller annet kommer med baugen mot oss. AIS-en fortalte oss at det var et 80 meter langt fartøy. Og der var det - rett i mot oss - like før vi skulle under broen og inn i den trange passasjen.
Det er da skipperen tenker at nå får han sannelig opptre som skipper; finner drågets kallesignal på AIS-en, og kaller det opp på kanal 10: "Romeo, Delta, fynf, siben, eins, drei - hir ist sportbat Kos" - (dette e lydskrift).
Og skipperen, som lurer på om det er plass til både dråget og Kos ved siden av hverandre, får svar, og spør deretter: "Kan ich dich passieren?"
"Wo bist du?", svarer drågets skipper.
Det er da skipperen på Kos i ren befippelse, og med noen svake erindringer fra lektorene Torvik og Jørstad, som var skipperens tysklærere på realskole og gymnas - tilbake i tidlig juratid, forelesninger om det tyske språks fortreffeligheter med sine fire kasus, utbryter:
- Du kanst mich sehen, ich bin des andre seites des brückes!
Hvorvidt dette var korrekt tysk, aner skipperen på Kos ingenting om. Men en ting vet han: Det var genativ! Og skipperen på dråget forsto ham, og ba ham vente inntil dråget hadde passert.
Etter det var slusing og grunt vann "pis ov keik".
Jo, det var faktisk det. Da vi nærmet oss den første sluen, kalte skipperen opp slusevokteren på foreskreven måte, og fortalte at vi var på vei "auf Berge", altså oppover. Hyggelig respons fra slusevokteren fikk vi, og vi fortalte ham at dette var vår første erfaring med slusing. Strengt tatt var det ikke det. For 30 år siden sluste vi både i England og i Frankrike, men rutinene var gått i glemmeboka.
"Keine problem", sa slusevokteren "come in", sa han på engelsk, da han skjønte at en del av det ene øret hos skipperen av og til gikk ut og inn under samtaler på tysk - eller någe sånn.
Inn gikk vi, ut kom slusevokteren, og hjalp til med den ene fortøyningen.

L1090919.jpg

Og så gikk den slusingen og de fire neste som smurt.
I alle slusene ble vi løftet opp. I den største steg vi 4 meter.

large_L1090923.jpg

Når vi går fra Mölln mot Lauenburg lørdag står to "nedover-sluser" på programmet. Det går nok bra det og.
Og dere: Mölln er en flott by. Det er narrens by.

L1090929.jpg

Den har en flott katedral. Den har flotte, gamle bygninger og miljøer,

large_L1090930.jpg

og den har flotte og vennlige mennesker som gjør at du føler deg velkommen. Vi har møtt mange flotte havnefogder underveis, men sammen med havnesjef Kurt i Østerby havn på Læsø i Danmark, tar havnefogd Reinhard i Mölln prisen - til nå.
Det er flere små båthavner i sjøen ved Mölln. Vi valgte den som lå lengst sør i den lille sjøen, og valgte rett. Den har hjemmeside:
www.wsv-mölln.de

Skrevet av KosiEuropa 10:33 Arkivert i Tyskland

Send via e-postFacebookStumbleUpon

Innholdsfortegnelse

Vær den første som kommenterer.

Denne blogg innlegg er nå stengt for kommentar for de som ikke er medlem av Travellerspoint. Hvis du er medlem kan du logge inn for å reagere.

Logg inn