Reiseblogg fra Travellerspoint

Vi er gode og ømme på Læsø

Sykkelseter kan være forferdelig vonde

semi-overcast 10 °C

1bilde.jpg

Å være øm og god, skal jo være en god egenskap, ja, nærmest en dyd. Å være god og øm - bak - er derimot ikke noe å trakte etter!
Kånemor og skipperen fant lørdag fram sine sammenleggbare aluminiumssykler, som har stått trygt nedpakket på fordekket på Kos. De har aldri tidligere vært i bruk, men skipperen hadde lært seg å slå dem opp, og sammen igjen.
Læsø er en paddeflat øy, med to havner, en flyplass og en by. Havnene har beboerne plassert på steder som er svært naturlig, nemlig svært nær sjøen. Byen, Byrum, har de derimot plassert omtrent midt på øya, 11 kilometer fra den havna der vi lå, Østerbyhavn.
Vår første kjentmann, fiskehandler Thorsen, kunne informere oss om at Østerbyhavn hadde hatt en minibank, men ikke nå lenger.
- Men i Byrum er det tre av dem, jeg aner ikke hvorfor, flirte fiskehandler Thorsen, som tok til takke med svenske kroner som betalingsmiddel for jomfruhummerhalene.
bilde.jpg

Akkurat i skrivende stund, klokka 18 lørdag, går fiskebåtene ut av havna. Det gjør de hver dag på den tiden. De er tilbake 14 timer senere med sine fangster, som hovedsakelig består av jomfruhummer.
Lørdag morgen sto Kånemor og skipperen klar med bøtte i fiskerihavna da båtene kom inn fra feltet klokka 08.15. Det ble en bøtte med levende jomfruhummer, til den svært så overkommelige prisen av tress danske kroner - eller seksti - som vi sier i gamlelandet.
- Jeg har ikke danske penger, kan du ta euro?
- Jai tar ælt, svarte den danske fisker, som så ut som akkurat det, en dansk fisker.
Vi fant ut at vi ikke kunne springe rundt på en dansk øy å spre euro og svenske kroner, så vi måtte oppsøke nærmeste minibank, som altså var 11 kilometer unna.
Vi la frimodig og friskt i vei. Syklene var gode, de. Tre gir, som alle ga god uttelling for hvert tråkk. Vi hadde kjøpt sykler med 20 tommers hjul, og ikke 16 tommer, nettopp for å få litt igjen for pedaltråkkene.
Men, du all verden for noen seter det var på syklene. De kan beskrives med ett ord: Vonde!
Hvor du ferdes i Danmark, enten det er på småøyene, Jylland eller Sjælland, i byer eller på landsbygda, så er det lagt svært godt til rette for syklister. Men, hva hjelper det vel med flotte sykkelstier og sjarmerende omgivelser, kunsthåndverkutsalg rundt annenhver sving, en flora av fantastiske hvitveis som vi aldri hadde sett maken til, når sykkelsetene er så vonde at du ønsker at du er fakir, og snart kan få lov å legge seg ned og slappe av på en spikermatte?
Da vi etter halvannen time ankom Byrum hadde Kånemor og skipperen de ømmeste rumpene i EU!
Også vi, som ikke en gang var medlem av EU!
Vi steg av syklene og spaserte gjennom bygaten - ja, bygaten - med samme ganglag som John Wayne etter en lang dag på jobben!
Minibanken fant vi, og den var velvillligheten selv, til slutt.
Så oppsøkte vi den ene av Byrums to kroer. Den fristet med kyllingbaguetter og rødspettefileter.
Vi valgte den kroen, fordi vi da kunne sitte ute i solskinnet, denne litt kjølige morgenen, ja, på uteplassene for røykerne, tenkte våre norske hoder. Det er 13 år siden Kånemor og skipperen tok sitt siste blås, men siden det ikke satt noen røykere ute, så ville vi sitte der. Og det var et godt valg. For røykerne satt inne - og røykte. Det er fortsatt lov i Danmark, hvis lokalet er mindre enn et visst antall kvadratmeter.
Maten var god den, og myke puter var lagt ut på trebenkene, så vi inntok maten sittende, tross alt.
Vi var enige om å ta buss tilbake. Men bussen var gått, og skulle ikke gå vår vei før om noen timer. 11 nye kilometer på et VONDT sykkelsete var ikke aktuelt. Det ga våre bedre bakdeler klar beskjed om.
Men, det finnes da drosje på Læsø - med god plass til to sammenleggbare sykler og to AFP-ere, som viste en smule ømhet for hverandre.
Vi ba om å bli satt av med kolonialen. Der handlet vi, slo opp syklene, og tok sjarmøretappen de siste 200 metrene tilbake til MS Kos.
Der ventet den nye kompisen på oss også - havnekatten!
large_L1090698.jpg

Skrevet av KosiEuropa 09:13 Arkivert i Danmark

Send via e-postFacebookStumbleUpon

Innholdsfortegnelse

Vær den første som kommenterer.

Denne blogg innlegg er nå stengt for kommentar for de som ikke er medlem av Travellerspoint. Hvis du er medlem kan du logge inn for å reagere.

Logg inn