Reiseblogg fra Travellerspoint

Fredrikstad - siste norske havn

Strålende vær, men minus fire grader om natten

sunny 3 °C

Mot Gamlebyen

Mot Gamlebyen

L1090554.jpg

Det ble to netter ved gjestebrygga i Glommas østre løp. Rett og slett fordi vi besøkte våre gode venner, Astrid og Jan Tore. Sistnevnet var kollega med skipperen på Kos i Aftenbladet i mange år. Nå er de som oss - AFP-ere. Men de er nå bosatt i Astrids hjemby, Fredrikstad. Og nå ble vi invitert til overnatting på feristedet deres, og det takket vi selvsagt ja til. Det ble en trivelig aften.
Dagen etter tok vi en rusletur i Gamlebyen. Trivelig også det.
L1090556.jpg
Vi fikk en fin overfart til Fredrikstad fra Stavern. Vi hadde egentlig trenkt å bli i Stavern et døgn ekstra, fordi det oppskrytte vidunderet yr.no meldte nord-vestlig frisk bris - 10 m/s - ved Færder. Å få den friske brisen rett inn i siden på Kos er ikke noe kos.
Storm meldte derimot vind på 5 m/s fra samme retning, og da ville saken ha vært en helt annen. Derfor ringte jeg nok en gang en venn.
Meteorolog Roar hos Storm kunne berolige oss med følgende:
- Det er 5 m/s nå, og vinden vil legge seg, så det er bare å gå.
Ja, så gjorde vi det da, blant annet fordi Roar er en flink meteorolog og fordi han har ei kåna fra Sandnes. Då e folk å stola på.
Og han fikk helt rett. Vi fosset fram i hele 7,5 knop, rundet nordspissen av Færder, la inn Strømtangen fyr på autopiloten, og satte oss godt til rette for å la MS Kos ta seg over Oslofjorden på egen hånd, med skipperen mer eller mindre som utkikk og "kalender i messå".
Så datt autopiloten ut!
"No data", var den muntre beskjed fra autopiloten.
Jaja. Skipperen har da tatt Fritidsbåtskippersertifikat hos an Jan ved Baatskolen Poseidon, så han kan faktisk navigere ved hjelp av kartet og kompasset. Kursen på 60 grader var tegnet inn på kartet, så det var bare å rusle av gårde manuelt.
Etterhvert fant autopiloten ut at nok fikk være nok, så den fant delvis tilbake til seg selv, slik at skipperen kunne fortsette å drikke kaffi - med begge hendene!
Vi hadde en avtale med en kar fra et firma i Fredrikstad, som skulle komme om bord å fikse AIS-en, som datt ut til alle tider. Vi var blit anbefalt å gå opp det vestre løpet, og da måtte vi under tre broer, hvorav to var for lave for Kos´ høyreiste mast.
"Kall opp Kråkerøy bro på kanal 12 på VHF, så vil de åpne brua", leste vi i Redningselskapets, til tider nyttige veiledning om rikets havner.
Og skipperen kalte opp Kråkerøy bro - uten å få svar. Etter utallige forsøk på å kalle opp mannskapene, kalte han opp Tjøme Radio, for å få bekreftet at det var noen der ute som hørte hans fortvilede rop, mens Kos lå og vanntrivdes i sterk Glomma-strøm. Joda, Tjøme Radio kunne bekrefte at ropene var både sterke og klare. Da begynte skipperen inn i seg å
påkalle helt andre makter, som muligens kunne se i nåde til ham, og vekke opp de som var sovnet på vakt ved Kråkerøy bro.
Men, de var ikke det. Det var Veitrafikksentralen i Oslo som hadde overtatt ansvaret for å åpne broene, men de gjorde det bare til faste tider. Ned med masten - under broene - og smokk, der lå vi fortøyd i en bakevje langs Glommas bredd.
Mannen med AIS-en fant ut at GPS-antennen og VHF-antennen til AIS-en sto på samme høydenivå, hvilket førte til at den ene stort sett tok knekken på den andre. Likevel er det folk der ute som finner Kos på kvalitetssider for identifikasjon av fartøyer. Men, alle som er inne på Marine Traffic, vil nok ha problemer med å finne oss. Det kan tenkes at skipperen får til å løse problemet underveis, Hvis han får åndå.
Onsdag morgen forlater vi et kjølig, men likevel vårlig Fredrikstad.
Det våres langs Glomma

Det våres langs Glomma


L1090559.jpg
Vi forlater også Norge, og regner ikke med å se hjemlandet igjen før høsten 2013. Første stopp blir Strømstad, for å kjøpe sjøkart over den svenske vestkysten. Torsdag skal vi ikke være så Harry at vi blir værende i Strømstad. Kanskje Skjærhalden kan passe bedre den dagen, siden det er Skjærtorsdag.

Skrevet av KosiEuropa 08:58 Arkivert i Norge

Send via e-postFacebookStumbleUpon

Innholdsfortegnelse

Kommentarer

Kjempe lese stoff i disse Påske tiden !! og så fine bilder !! Det blir nok bok av dette ?? Missunlige ...på alt...

fra Patricedw

Denne blogg innlegg er nå stengt for kommentar for de som ikke er medlem av Travellerspoint. Hvis du er medlem kan du logge inn for å reagere.

Logg inn