Reiseblogg fra Travellerspoint

12,3 knops fart - OPP elva Ems i Tyskland!

Tidevannsstrømmen snur opp ned på matrosens og skipperens forestillinger om sjø og vann

semi-overcast 15 °C

Jo. Allså. Her en dag, det vil si, det va på torsdag, da ble allså Kos helt overjidde. Og dette e grunnen:

large_L1140006.jpg

Hun gikk i fra Delfzijl i Nederland, der vi hadde denne utsikten..

large_DSCN1458.jpg

men til gjengjeld så pass til nett at skipperen kunne laste inn bilder...

large_DSCN1460.jpg

og der denne snedne båten, med et ørlite svensk flagg akter, dukket opp..

large_DSCN1464.jpg

mot utløpet av elven Ems i Tyskland, og farten bare økte over Dollardbukten. Oppover elven, allså det vi to om bord normalt ville si va MOD strømmen, økte farten. Jo, både Den Kombinerede Indretning og skipper visste at vi hadde tidevannet med oss, for det hadde vi bereint, men at det va sånn det virkte, visste verken besetning eller Kos.
Tre timer etter lavvann, suste allså Kos oppover elven med 12,3 knops fart, mens motorytelsen tilsa at hun skulle ha hatt rundt 7,5 knop. Med andre ord var tidevannsstrømmen nestem 5 - fem - knop! Oppover elven!
Osså på en helt alminnelig torsdag - før dugurd!
Va det løye Kos va overjidde? Det va vi åg!

Det va litt løye. Nå, i ettertid angrer skipperen på at han ikke la inn et gear til, og lot motoren gå bortimot maks, noe som på flatt hav gir Kos 9 knops fart, for å se hva farten da ville ha blitt. Men, det kan tenkes at det hadde blitt for sterk kost for Kos. Desuten er ikke elva Ems egnet for fartsprøver. Den er ikke noe annet enn et langt og relativt trangt sorpehull.

Men; "kan du husa då me endeligt kom fram, te Amsterdam, å nammenam..."

large_L1130883.jpg

Joda. Både skipper og matros husker det godt. Karen ved siden av oss husker det nok også, der vi satt sammen og hadde denne utsikten.

large_L1130879.jpg

Vi var jo innom det distriktet. Det er nesten vanskelig å unngå, så sentralt som det ligger i Amsterdam. Og karen ved siden av oss kunne fortelle at han hver helg reiste fra sin hjemby i Nederland for å besøke sin mor i Amsterdam. Og hver helg sa moren at han måtte ta seg en tur ut på byen og ta en øl og kikke på damene. Og, som den lydige sønnen han var, så gjorde han det. Så da gjorde vi det sammen med ham!

Vi la til i den største småbåthavnen i Amsterdam - Six haven. Der er det så trangt om plassen at de omtrent må stue båtene i høyden.

large_L1130906.jpg

Havnen ligger på motsatt side av Amstel i forhold til selve byen. Men, det går gratisferje over havnebassenget i et bankende kjør, hele dagen.

Det var mye flott å se på kanalene inn og ut av Amsterdam.

large_L1130932.jpg

Og noen bor slik...

large_L1130872.jpg

Også er det noen som bare vil gå på besøk - eller...

"- Vil dokker kjøba lodd...?"

large_DSCN1305.jpg

Det er et yrende liv på de i alt 100 kilometer med kanaler Amsterdam kan by på.

large_L1130878.jpg

I parentes kan bemerkes at Berlin til sammenlikning har 200 kilometer med vannveier innenfor bygrensene.

Men, selv om det er et yrende liv på og langs kanalene i Amsterdam, er det fullt mulig å ha en stille stund...

large_DSCN1313.jpg

Alle som har båt vet at hvis man går forbi en butikk som selger båtutstyr, ja, så gjør man ikke det. Man går inn, enten man trenger noe eller ikke. Og, når man er innenfor, ja, så er det ikke måte på alt det man trenger. Men, det hender også at man i utgangspunktet trenger noe - flere kart, for eksempel - og da må man finne ut hvor det er en båtutstyrsforretning, og oppsøke den.

Vi fant ut at det var to slike forretninger i Amsterdam, og tok peiling på Datema Amsterdam i Prins Hendrikkade 176. Den viste seg å ligge 15 minutters spasertur fra jernbanestasjonen, og var enkel å finne. Vi går såpass i detalj med dette fordi vi kan anbefale denne forretningen for alle som trenger sjøkart, og som er i Amsterdam. Og da snakker vi om sjøkart for alle farvann som tenkes kan.

For eksempel farvannet rundt...

large_DSCN1308.jpg

ja, riktig, vår egen hjemby - Stavanger. Dette heftet var det første vi så da vi kom til kartbordet. Et hefte med forsidebilde av Vågen i Stavanger. Innehaveren visste da godt at Sjøkartverket lå i Stavanger, og kunne imponere oss med ...

large_DSCN1309.jpg

Så dra ikke forbi denne butikken hvis dere er på vei i båt, for eksempel mot Frankrike, og mangler kart. Han har dem, og i Frankrike har de dem ikke!

large_L1130992.jpg

Vi er jo i Nederland, så vi bare må... En gang til...

large_DSCN1455.jpg

Amsterdam er også dette..

large_DSCN1318.jpg

Besetningen på Kos fikk faktisk besøke Amsterdam to ganger. Først alene, sammen med Kos, og en uke senere sammen med matrosens tremenning, Kirsten, og hennes mellomste sønn, Fredrik.

large_L1130947.jpg

Knut måtte være hjemme i Oslo og passe jobb og de to andre guttene, Eivind og Bendik, pluss hunden Quito. Fredrik hadde ikke så mange ønsker for Amsterdam-turen, bortsett fra å kjøpe et nytt...

large_L1130969.jpg

som hu mor måtte prøve - midt på Damrak!

Skipperen falt nærmest i staver da vakre, myke toner smøg seg fram mellom fotgjengere, fra instrumentet Hang.

large_L1130952.jpg

Vakkert. Instrumentet ble konstruert av en sveitser så sent som i år 2000, og karen på bildet ble noen euro rikere og lommene til skipperen noen euro lettere - og det var verd hver euro!

I Riksgalleriet fikk besetningen på Kos med seg flere av Rembrandts mest berømte bilder. Overraskende var det å møte motivet fra hans mest berømte bilde, "Nattevakten", ute på et lite torg.

large_DSCN1363.jpg

Langt mindre overraskende var det at matrosen "forvillet" seg inn i en skobutikk - og slett ikke at skipperen fant henne igjen i hennes favorittbutikk ...

large_L1130949.jpg

Nå skal det i rettferdighetens navn sies at det er en svigerdatter i hovedstaden som får glede av dette besøket!

Stilig arkitektur i Amsterdam, som overraskende nok ikke har flere enn 750.000 innbyggere...

large_L1130971.jpg

Og enkelte steder i byen trenger man ikke lure på hvor man er...

large_DSCN1368.jpg

Da Kirsten og Fredrik kom, lå Kos i byen Steenwijk lenger nord i landet. Besetningen tok tog til byen, og tok inn på[i] Hotel Dikker en Thijs Fenice. Det kan anbefales på det varmeste, både prismessig, beliggenhet, service og romkvalitet. Dessuten ligger det i samme gate, Prinsengracht, som riktinok er lang, men likevel, som Anne Franks hus.

Vel tilbake i Kos, gikk vi videre nord-østover til Sneek. To grunner til det. Sneek, som uttales "Sneik", skulle være en trivelig by, og dessuten er det byen der Kos ble født for 15 år siden. Underveis måtte vi passere en vippebro, der brovokteren..

large_L1130973.jpg

sto klar på brovingen - i full uniform - med en fiskestang.

I enden av den hang en tresko...

large_L1130975.jpg

der man la de to euroene det kostet å passere broen.

Besetningen på Kos oppsøkte verftet Aquanaut i Sneek, og fikk en veldig hyggelig omvisning av avdelingsleder Fimme Folmer.

Kos ville helst ligge midt inne i byen i Sneek. Dermed måtte vi snirkle oss inn gjennom en trang kanal og passere tre vippebroer.

large_DSCN1407.jpg

der små og ikke fullt så små fartøyer passerte.

Sneek er en sjarmerende liten by, også om kvelden, med sin flotte Waterport.

large_DSCN1384.jpg

I dag, akkurat i dag, 29. juni 2013 er det nøyaktig ett år siden besetningen på Kos sist så fjernsyn. Vi har fjernsynsapparat om bord, antenne har vi også, men vi har ikke følt behov for å se fjernsyn. Forrige gang vi så fjernsyn var da skipperen så finalen i europamesterskapet i fotball. Og forresten. Hva i all verden skal vi se fjernsyn for. Vi har da så mye annet å gjøre. For eksempel å ta i mot noen av våre utrolig flotte venner.

large_DSCN1409.jpg

Astrid og Tor Haver... og...

large_DSCN1410.jpg

Oddrun og Kjell Rangnes!

I et strålende grått og vått sommervær...!

Allså. De satte seg i en bil fredag morgen, og lørdag ettermiddag var de hos oss i Sneek. Mandag ettermiddag kjørte de hjem igjen! Besetningen på Kos er ydmyke og takknemlige for å ha sånne venner, og alle andre venner og familie som har besøkt dem og tenkt på dem disse foreløpig 16 månedene vi har vært underveis.

Den Kombinerede, denne gang i rollen som koldjomfru, og den rollen var det ikke vanskelig å gå inn i, så kaldt som det var, jaffal i første del av ordet...

large_DSCN1399.jpg

Fordekket strålte ...

large_DSCN1395.jpg

og så var det gaveoverrekkelse...

large_DSCN1411.jpg

Kjell er maskinist på "Anna af Sand". I vår deltok skuta i skreifisket i Lofoten, og hadde deretter en eventyrlig seilas tilbake til Stavanger. I Lofoten var det vinter, og hva skal en stakkars besetning da gjøre? Det er for kaldt å holde ølboksen i hånda!
Oddrun visste råd. Hun strikket og tovet ølboksvotter til hele besetningen, så de unngikk frostskader. På grunn av meldinger fra Kos hjem til gamlelandet, om en kald vår og sommer, hadde Oddrun strikket og tovet ølvotter også til matros og skipper. Fantastisk!

Også var det mat etterpå ... på Restaurant Vatikanet...

large_DSCN1417.jpg

Formiddagsmat... eh, mat...?

large_DSCN1435.jpg

åjo, der var maten...

large_DSCN1440.jpg

Bloggen skrives i dag i den lille byen Elsfleth, ved elva Weser. Vi går ut på den i morgen tidlig på høyvann. Vi ligger 34 kilometer opp fra Wesers munning. Likefullt har vannet steget 5,5 - fem og en halv meter - fra lavvann.

Sånn var det på lavvann...

large_L1140008.jpg

Nå går vannet over en tursti, der det normalt ikke skal være vann. Men, på grunn av nordvestlig vind har tidevanet altså også delvis lagt den under vann.

large_DSCN1492.jpg

Lurer på om Kos kommer til å sette ny fartsrekord nedover Weser i morgen formiddag, et slags lite, privat "Blå bånd".

Skrevet av KosiEuropa 11:22 Arkivert i Tyskland

Send via e-postFacebookStumbleUpon

Innholdsfortegnelse

Vær den første som kommenterer.

Denne blogg innlegg er nå stengt for kommentar for de som ikke er medlem av Travellerspoint. Hvis du er medlem kan du logge inn for å reagere.

Logg inn