Reiseblogg fra Travellerspoint

PARIS!!

To møter med Frankrikes hovedstad - men møtte vi våren...?

overcast 13 °C

large_L1130663.jpg

Jo.

Det var litt spesielt å kruse nedover Seinen, forbi tårnet som gjorde Møsjø Eiffel så berømt, med norsk flagg akter. Vi innrømmer det. Men, planen, fra vi startet planleggingen av denne ferden gjennom Europa, var å legge til langs Seinens bredd, plassere matrosen på fordekket, anrette henne i en fin positur, for deretter å fotografere henne og Kos med Eiffeltårnet i bakgrunnen.
Det ble ikke slik. Og det er været sin skyld. Det har regnet så mye i Frankrike at vannstanden på Seinen er rundt to meter høyere enn normalt. Dermed er også strømmen sterkere enn normalt for årstiden, så derfor suste vi bare forbi Tour de Eiffel i 8 knops fart, mens vi etter motorytelsen bare burde hatt 5 knop. Men, Den Kombinerede Indretning, i rollen som fotograf, fikk foreviget skipperen sammen med Eiffeltårnet.

large_L1130668.jpg

Hu e blitt ein reser med udløseren!

Men, før vi kom så langt, etter å ha slust ut av Arsenalhavnen midt i Paris, og ut på Seinen, passerte vi

large_L1130603.jpg

Notre Dame.

Jo. En spesiell følelse også det. Å passere et verdenskjent bygg - i en verdensby - med egen båt, som har kommet hit etter å ha startet fra Li en marsdag for mer enn ett år siden.
Vi tar dere med på en liten reise på Seinen nå, før vi vender tilbake til Paris - og til de opplevelser vi hadde - de to gangene vi var her - med og uten Kos. Paris - La ville de l´amour...

large_L1130618.jpg

Rekkverk på flere broer over Seinen er fullstendig dekket av hengelåser, hengt opp av unge, elskende par, som tegn på evigvarende kjærlighet og lykke...
Og Kos tok seg fram under et utall broer i den franske hovedstaden..

large_L1130612.jpg

Og noen av dem var finere enn de andre...

large_L1130641.jpg

Joda, Kos kom til Paris - til slutt. Men, ikke så tidlig som vi ønsket. Planen var å være i Paris innen 11. mai, for da mellomlandet vår eldste sønn Morten, hans samboer Claire og barnebarna våre Alva og Lilou i Paris på vei hjem fra ferie i Marokko. Claire er halvt fransk, og har sin farmor i Paris. Regn gjorde at Seinen nærmest flommet over. Strømmen var rundt 5 knop, og vi ble advart av havnesjefer og lokalkjente mot å gå nedover Seinen. Det var fare for at vi ville bli trukket utfor stengslene ved slusene. Vi lyttet til kjentfolk, som vi har lært av fjellvettreglene, og lot Kos ligge i siste havn før Seinen. Toget tok bare tre kvarter til Paris. Et enkelt hotell gjorde nytten. Og så fikk vi se jentene våre:

large_L1004605.jpg

E de kje flotte, Lilou og Alva!

Vi fikk fine dager sammen. Blant annet i parken på Place de Vosges, der våryre unger slapp seg løs....

large_DSCN0702.jpg

Se bestefar - ka eg kan!

large_DSCN0703.jpg

Også så godt og trygt å rusle av gårde hånd i hånd med bestemor..

large_L1004676.jpg

Kjekt å se dem - hele familien - som til daglig holder til på Lille Tøyen i Oslo.

large_L1004666.jpg

Kjekt også å møte Mamie - altså farmor - til Claire - og det er vel ingen tvil om at de står hverandre nær - på alle måter ...

large_DSCN0683.jpg

Ungene ante ikke at bestemor og bestefar var i Paris, så det ble en skikkelig - og hyggelig - tror vi - overraskelse for dem. Ikke ante de heller at morfar - Papie, som altså er fra Paris - også var i byen da de var der. Og sånn så det ut da de "tilfeldigvis" traff ham...

large_L1004685.jpg

Bestemor koste seg tydeligvis over møtet mellom Patrice og ungene, som stort sett var to store øyne med et overrasket blikk omkring..

large_L1004687.jpg

Etter disse fine dagene dro skipper og matros tilbake til Moret sur Loing, der Kos lå ensom og forlatt, og hentet henne. Så la vi ut på Seinen, som hadde roet seg en smule, og lot motor og strøm føre oss til Paris med mellom 9 og 10 knops fart. Det hendte vi nærmet oss 11 knop, men da var det like før skipperen slapp ut drivankeret.

Vi har vært i Paris før, flere ganger, så "møstene" trengte vi ikke besøke denne gang. Vi hadde tre ønsker: Kirkegården der mange kjente personer ligger begravet, Cimetière du Père-Lachaise, Monets hage - og - av alle ting - Disneyland Paris! La oss ta det siste først!

large_L1130572.jpg

Vi hadde det kjempekjekt i en flott fornøyelsespark. Vi gjorde som alle andre gjorde, selv om vi ikke hadde barn å skylde på, og stilte oss opp så snart vi så en kø. Det var ikke alltid vi visste hvorfor vi sto i køen, eller hva som var i den andre enden av køen. Derfor ble vi litt paff etter å ha stått i kø i 40 minutter, da det viste seg at det vi sto i kø for var å få bli avbildet sammen med...

large_DSCN0822.jpg

MIKKE MUS!

Men, me hadde det løye.

Båttur fikk vi også...

large_DSCN0838.jpg

Og vi traff mange kjente...

large_DSCN0824.jpg

Og i paraden fikk vi se..

large_L1130587.jpg

Vi var også i slottet til Tornerose...

large_DSCN0833.jpg

Vi så litt av Askepott i glassmalerier..

large_L1130573.jpg

Vi var på busstur i filmstudioer, der vi ble med på litt "æksjen"...

large_DSCN0893.jpg

Og vi takket og bukket til de to som startet det hele - Walt og Mikke...

large_DSCN0873.jpg

Ikke så langt fra Paris, litt vest, sånn omtrent en snau time med tog, og deretter 20 minutter med buss, kom vi til Monets hage. Vi hadde ikke ventet oss at vi kom til å gå i kø, men det gjorde vi altså! Men ,turen og køen var verd besøkett!

large_DSCN0923.jpg

Det var en fargeprakt uten like....

large_L1130591.jpg

Og matrosen koste seg, i et miljø hun følte seg hjemme i...

large_DSCN0947.jpg

Vakrer detaljer...
Og flotte motiv, som dette...

large_DSCN0938.jpg

som viser huset der Claude Monet bodde.

Og det kjente motivet med broen og vannliljene....

large_L1130595.jpg

Men, motivet motsatt vei, er jo heller ikke å forakte....

large_L1130598.jpg

Så gjenstår bare gravlunden, Cimetière du Père-Lachaise. Der fant vi først graven til komponisten og pianisten Frederic Chopin..

large_DSCN0773.jpg

Deretter lette vi oss fram til gravstedet til Jim Morrison..

large_L1130554.jpg

før vi fant fram til graven til Edith Piaf..

large_DSCN0782.jpg

Og så bar det videre på Seinen - til stedet der Seinen møter elva Oise, og der svingte vi til høyre - eh, til styrbord, som det vel heter på sjømannsspråk, som ikke brukes på elver og kanaler i Eurorpa..

large_L1130680.jpg

Men - hallo !
Går det virkelig an? Vi har jo glemt noe av det viktigste!

Vi feiret jo 17. mai i Paris!!!

large_L1004715.jpg

Her er 17. mai-toget å vei gjennom parken. Der samlet nordmenn seg, og gikk i tog etter flagg og et korps av velvillige franske musikere som stilte opp for vår nasjonaldag, blant annet med "Anna Malena" - eller som den vel heter "Gammel Jegermarsj" - pluss "Norge i rødt, hvitt og blått"!

Men, først møttes de som hadde lyst, til gudstjeneste i Sjømannskirken, som ligger en 20 minutters togtur vest for sentrumavi Paris, på aller beste "vestkant".

large_DSCN0905.jpg

Der holdt sjømannsprest Reidar Strand preken..

large_L1004695.jpg

Så var det tog. Og i tilfelle noen skulle få lyst til å holde en tale underveis...

large_L1004720.jpg

så hadde sjømannsprest Reidar med seg talerstolen.

Og den kom til nytte, da praktikanten på den norske ambassaden i Paris hadde lyst å si noen ord til forsamlingen før togavgang!

large_L1004711.jpg

Og før det igjen, så dukket ...

large_L1004704.jpg

Aftenbladet opp, med Brüssel-korrespondent Ingeborg Eliassen og medbrakt fotograf Christian. Det er visst gjevt å feire 17. mai i Paris...

Russ var det også, og Den Kombinerede Indretning benyttet anledningen til å stille russen det spørsmålet russ hjemme hører ofte, men som de fire russene i Paris sjelden hører: - Få et russakort?

large_L1004708.jpg

Og noen russeløyer ble det jo...

large_L1004722.jpg

men franske bilister skjønte jo ikke bæret av hva det handlet om...

Tilbake i den flotte hagen i Sjømannskirken etter toget varmet solen kropp og sjel, mens ambassadør Tarald Brautaset holdt tale for dagen.

large_L1004730.jpg

Besetningen på Kos hadde en flott dag.

large_DSCN0918.jpg

I en flott - for dagen - pyntet Sjømannskirke -

L1004701.jpg

Og 17. mai tonet ut i en fin aftenstemning da besetningen på Kos igjen inntok de sentrale strøk av Paris - Gar de Lyon.

large_L1004736.jpg

Bon nuit!

Skrevet av KosiEuropa 14:16 Arkivert i Frankrike

Send via e-postFacebookStumbleUpon

Innholdsfortegnelse

Vær den første som kommenterer.

Denne blogg innlegg er nå stengt for kommentar for de som ikke er medlem av Travellerspoint. Hvis du er medlem kan du logge inn for å reagere.

Logg inn