Reiseblogg fra Travellerspoint

I motstrøm på Rhônen i seks dager

I 5 knops motstrøm virker det som om vi aldri kommer fram til stakene...

sunny 17 °C

De har et yrende og utrolig variert dyreliv, her sør i Frankrike. Ja, selv dyr som vi ikke hadde sett siden vi avla Marokko et lite besøk for en tid siden, møtte vi ruslende rundt i gatene i Aigues Mortes.

large_DSCN0306.jpg

Nå skal det innrømmes at det faktisk var et sirkus uten like - ja, altså et sirkus - i byen, så det kan jo ha en sammenheng.

I denne byen fikk vi også noen glimt av solen, og dermed gikk det an å nyte et måltid på byens trivelige torg.

large_DSCN0257.jpg

Joda. Aigues Mortes - som uttales "Æg Mårt", en uttale som Den Kombinerede Indretning standhaftig nekter å nærme seg, all den tid hun, siden hennes første besøk i "Æg Mårt" tidlig på 1980-tallet, alltid har omtalt denne lille, koselige byen som "Akkre Mårtes"!
Ferdig med den!
Ja, selv hennes svigerdatter Claire, som har en far fra Paris, har gitt opp å få henne til å uttale byens navn tilnærmet virkeligheten. Det vil si. Hun har ikke en gang prøvd å få henne til å si "Æg Mårt". Claire vet når en kamp er tapt - før den er begynt!

Vi er på sett og vis i gang med en kamp, vi også, Kos, matros og skipper. Vi kjemper oss oppover Rhônen i sterk motstrøm. Det skal vi gjøre i seks dager. Nå skal det sies at vi har gjort unna det verste stykket. Det er strekningen fra vi kommer ut av Le petit Rhône og ut på hovedelva - Le Rhône

large_L1130171.jpg

- og så opp til første sluse, som ligger rett sør for Avignon. Der hadde vi på det meste 5 knops motstrøm. Når vi har en motoromdreining som normalt ville ha gitt oss 7,5 knop, forstår man at det virker som om man aldri når fram til stakene.

large_L1130176.jpg

Men, vi har erfaring med elver og motstrøm, både fra Elben og Rhinen, så vi har lært at innersvingene har minst motstrøm. Så vi krysset oss oppover med en fart over grunn som varierte fra 2,5 til 6 knop. Vi merket at vi hadde kjempet litt, da vi fylte diesel i Avignon. Tankene var halvfulle, men Kos burde normalt hatt litt mer drivstoff i buken etter 178 nautiske mils gange etter siste bunkring.
Pytt, pytt. Våre gode venner i SR-Bank, Rolf Inge og Svein, de fyller nok på kontoen vår når den tømmes!
Men, allså, som så ofte før, foregriper vi nå begivenhetenes gang. Vi forlot Den Kombineredes "Akkre Mårtes", der vi lå like ved bymuren ...

large_L1004565.jpg

med kurs for St. Gilles.

Tror kanskje vi glemte å nevne at matrosen på Kos syntes at det var enkelte skikkelig stilige karer i denne "Akkre Mårtes":

large_DSCN0309.jpg

For ikke å snakke om forretninger. I en butikk der de solgte klær i bomull, som ikke var verken farget eller bleket, gjorde skipper og matros rent bord. Og det hadde betjeningen, Marianne og Hanaa, ingen ting i mot...

large_DSCN0263.jpg

Vi ville helst ha gått direkte til Arles på Rhônen, men vi visste at det ikke er mulig å legge til noe sted i Arles, fordi det pågår et grundig arbeid langs elvebreddene, så grundig at alle anleggssteder for fritidsbåter er fjernet. Og arbeidet skal ta flere år. Derfor måtte vi nå, som på turen sørover i fjor, innom mygghullet St. Gilles.
Denne gang var det så kaldt at de fleste myggene hadde rennelov, og derfor holdt seg unna Den Kombinerede Indretning, som ellers har en tiltrekningskraft på alt som kan fly og stikke - på nivå med tyngdekraften!

Derfor kunne hun uten å ha doblet størrelsen på armer og kinn, som hun normalt gjør i St. Gilles, gjøre klar til vår første sluse på vei hjem mot Norge - Ecluse St. Gilles. Det var vår siste sluse på vei sørover i august i fjor. Den gang sluste vi ned - siger og skriver 20 CENTIMETER!
Denne gang sluste vi opp 1,5 meter.

large_DSCN0340.jpg

Vi hadde ikke gått langt inn i landet fra Middelhavet før våre venmner rovfuglene dukket opp...

large_L1130210.jpg

I Avignon har de lært hvordan man skal ta i mot sine gjester.

large_L1130177.jpg

Også denne byen besøkte vi på turen sørover i fjor, men det er en flott, liten by, så vi tok noen dager der. Byen er faktisk så flott at selv Paven har vært der, det vil si han bodde der, eller her...

large_L1004576.jpg

for noen år siden.
Ja, sånn omtrent fem hundre eller åtte hundre eller... år siden.

Fin by, også den innenfor en bymur, med parkanlegg

large_DSCN0342.jpg

vårtegn...

DSCN0312.jpg

og flere vårtegn...

L1004569.jpg

friserte bed...

large_L1004580.jpg

og en karusell ...

large_DSCN0356.jpg

en pave verdig.

Andre Rabeyrin holder også til i Avignon,

large_L1004581.jpg

og han lager fine sølvringer....

Så var det dette med begivenhetenes gang igjen. Vi ble i Aigues Mortes et par dager lenger enn planlagt. Det kom av at - og nå må selv den skarpeste leser følge nøye med for å få det med seg:
Allså; det kom av at svigerfar til den yngste sønnen vår, og hans samboer Nina, allså svigerfarens samboer, ikke sønnens, fordi sønnen ikke har samboer men kone, og allså vår yngste sønns svigerfar, allså far til Christine, som er samboer med Nina, allså det er ikke Christine som er samboer med Nina, det er det Bjørn som er, og Nina, hun har en sønn som heter René, og han bor i Montpellier, der han driver og springer rundt en bane og hopper opp i luften av og til, og prøver å vinne 400 meter hekk som Bjørn og Nina har tenkt å plante noe av rundt sommerhuset sitt i Skudeneshavn.
Allså, Bjørn og Nina kom til Montpellier for å besøke René, og siden det bare er 35 kilometer mellom Aigues Mortes og Montpellier så...

large_L1130151.jpg

Ja, også måtte vi jo ha mat...

large_L1130156.jpg

som blant annet denne karen serverte oss, i trivelige omgivelser...

large_L1130157.jpg

Kjekt var det. Jysla kjekt!

Og så kan vi vende tilbake til Avignon, og fortelle at vi en dag tok tog ned til Arles, siden det altså ikke er havn der, og siden Arles også er en trivelig by, og siden Vincent van Gogh bodde der et par år fram til 1888, og malte noen av sine mest berømte bilder der. Og, fordi det er et

large_L1130180.jpg

som tar seg sånn ut fra innsiden...

large_L1130183.jpg

Fordi det er vakre veggdekorasjoner der...

large_DSCN0359.jpg

Siden vi fant et wifi-sted...

large_L1130203.jpg

ble det sendt noen ord hjem til foreningen "Solstrålen", som skulle møtes samme dag, der de fikk vite at vi var på vei til...

large_L1130187.jpg

"Nattkafeen" til van Gogh, som altså så slik ut i virkeligheten, og slik...

large_L1130205.jpg

på menyen, og som ellers markedsførte seg på van Goghs vegne på alle mulige måter...

DSCN0402.jpg

Joda, Arles hadde mange trivelige gateløp å vise fram.

large_DSCN0375.jpg

I et av dem solgte en hyggelig kvinne fra Kambodja egne designklær, så...

large_L1130208.jpg

I mens gikk en japaner i dekning for de fire dråpene med regn som noen velsignet Arles med.

large_DSCN0428.jpg

Også, etter en trivelig dag, tok Den Kombinerede Indretning og skipper toget tilbake til Avignon. Begge med begge ørene i behold. Det er det nemlig ikke alle som har, etter et opphold i Arles. Men, så holdt vi oss borte fra absinten!

Skrevet av KosiEuropa 12:33 Arkivert i Frankrike

Send via e-postFacebookStumbleUpon

Innholdsfortegnelse

Vær den første som kommenterer.

Denne blogg innlegg er nå stengt for kommentar for de som ikke er medlem av Travellerspoint. Hvis du er medlem kan du logge inn for å reagere.

Logg inn