Reiseblogg fra Travellerspoint

Kuling fra nord-vest blir silketur langs kysten

Fra Lillesand til Risør på "fysste klasse"

L1090532.jpglarge_L1090537.jpgL1090541.jpgL1090544.jpg"Nord-vestlig kuling", sa meteorologen. Det samme sa yr.no, og Storm var ikke langt borte de heller. - Vi blir, sa skipperen fredag morgen, men så ringte han en venn.
Roar meteorolog kikket, ikke i krystallkula, men på værprognosene på pc-en sin, og beroliget oss:
For det var altså sånn at vi lå i Lillesand, og hadde bestemt oss for å droppe planene om å krysse Skagerrak fra Store Torungen til Skagen. Kulingvarslene hadde kommet for tett til at akkurat det fristet. MS Kos trives best i 7,5 - 8 knops fart. Mer har ikke 159 hestekrefter under kjellerlemmen å by på. Hvis kulingen treffer skuta, er hun stort sett prisgitt vind og bølger, og har ingen mulighet til å øke farten - jo, kanskje til 9 knop - men det har liten virkning på kulingen og et par meters bølger.
Derfor hadde vi blitt enige om å dra mot Vestfold, krysse Oslofjorden, og potle oss nedover Østfold-kysten, gjøre en Harry-tur innom Sverige, før vi kom oss inn i danske farvann.
- Det er ingen fare, sa Roar. Det kan nok bli kuling på kysten. Det blåser kraftig i 1000 meters høyde. Når havet og landet varmes opp av solen hender det at vinden slår ned, og da kan det bli kuling. Men, det blir fra nord-vest, og den setter ikke opp mye sjø langs land. Det er mye verre hvis det er pålandsvind, sa Roar.
Så gikk vi.
Og han hadde helt rett, Roar. Vi hadde en kjempeflott tur fra Lillesand til Risør.
Nå skal vi legge til at vi la turen på innsiden av holmer og skjær, og dermed ble turen betraktelig lengre enn om vi hadde tatt beine veien. Og det kan nok tenkes at det ikke hadde blitt mer verken av vind eller bølger om vi hadde gått utaskjærs, for vinden kom over land, og langs kysten var havet stille og fint.
Vi fikk noen fantastiske naturopplevelser underveis. Vi kan absolutt anbefale andre sjøfarende som går langs kysten i Aust-Agder, å gå på innsiden av Tverrdalsøya og Flostaøya øst for Arendal. Ved Flosta kirke er det så smalt og så grundt, og svingene er så krappe at du ikke tror at det er mulig å komme gjennom. Det er sånn at du puster lettet ut når du er kommet velberget gjennom, og det gjør du hvis du følger merkingen.
Vi kom vetsfra, og hadde tenkt å komme oss ut i åpnere farvann tidligere enn vi kunne, men det var fordi masten på Kos rager 6,50 meter over havet, og et par broer ville ha laget, om ikke hentesveis, så noe liknende på MS Kos, om vi hadde prøvd oss.
Det siste strekket mot Risør går i åpent farvann. Kursen var nå rett mot nord-øst, og uten at vi hadde bedt om det, så hadde vinden vært så vennlig å snu den også, slik at vi fikk den og dønningene i baugen. Bedre kan man ikke ha det.
Risør har en stor gjestehavn, og så vidt som vi kan bedømme, er det helt gratis å benytte den på denne årstiden, selv med strømtilkopling. Vi fant i hvert fall ikke noe sted å betale havneavgift.
Det er meldt kuling lørdag formiddag langs Telemarkskysten, så planen er å dra videre lørag ettermiddag. Søndag vil vi over Oslofjorden til Fredrikstad. Dre har vi nemlig avtale med en kar som skal fikse AIS-en på mandag. Han mener det er PS-antennen som ikke virker. Han om det. Samme for oss hva som ikke virker, bare han får det til å virke.

Skrevet av KosiEuropa 13:40

Send via e-postFacebookStumbleUpon

Innholdsfortegnelse

Vær den første som kommenterer.

Denne blogg innlegg er nå stengt for kommentar for de som ikke er medlem av Travellerspoint. Hvis du er medlem kan du logge inn for å reagere.

Logg inn